Коронавирусът забавя работата по стандартите за 5G мрежи

Пандемията, която продължава да променя света, в който живеем, ще има ефект и върху развитието на 5G мрежите. Тяхното навлизане вероятно ще се забави, защото организацията 3GPP, която стои зад стандартизирането на технологиите, обяви, че заради коронавируса спира работа по ключови части от спецификациите. Преди няколко седмици асоциацията обяви, че спира срещите на своите членове за поне три месеца.

Междувременно имаме официално потвърждение, че финализирането на следващите части от стандартите ще се забави - става дума за етап 3 на Release 16 и Release 17. Според EETimes това означава, че работата по етап 3 не може да бъде финализирана преди септември 2021. Release 16 и 17 трябваше да осигурят крайните стандарти за standalone (SA) 5G мрежи, промишлени IoT устройства, системи автомобил-към-автомобил (V2X) и други.

Забавянето може да се отрази на разработката на нови продукти, което на свой ред ще засегне навлизането на 5G мрежите и устройствата. Така например производителите на мрежово оборудване ще трябва да забавят бъдещите си 5G SA продукти, за да са сигурни, че те ще отговарят на новите стандарти. Ще трябва да се повторят и вече направените тестове за съвместимост между устройствата на различни производители.

Източник: EETimes