Купувачът на Telenor вероятно е чешки милиардер

Източници на “Капитал”, които са близки до преговорите, твърдят, че купувачът на българското подразделение на Telenor със сигурност е чешкият милиардер Петр Келнер. Информацията разкрива, че неговата компания PPF активно преговаря за бизнеса на Telenor Group на Балканите, в който влизат и подразделенията в Сърбия и Черна гора, но засега няма потвърждение дали се разисква и покупка на унгарското подразделение на компанията. Келнер е най-богатия човек в Чехия, а според Forbes в момента състоянието му е около 16 милиарда долара, което го поставя на 93 място в класацията на световните милиардери. “Капитал” посочва, че PPF управлява активи за над 35 милиарда евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Петр Келнер вече има опит и в телекомуникациите – той държи над 80% от O2, най-големият оператор в Чехия и номер три в Словакия с общо над 7 милиона абонати на мобилни услуги в двете страни. Компанията ползва марката на предишния собственик Telefonica, но на практика няма нищо общо с нея.  За момента PPF е предпочитан купувач от Telenor Group, а междувременно се извършва допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Telenor вече обяви, че ще разгледа полученото предложение до края на първото тримесечие, така че официална информация за развитието на сделката очакваме най-рано през април. Ако бъде постигнато споразумение, ще са нужни няколко месеца за получаване на необходимите регулаторни одобрения.

Източник: Капитал

 • Май нищо добро на ги чака клиентите на Теленор с господин Недосегаем : https://m.capital.bg/biznes/kompanii/2018/02/08/3126197_g-n_nedosegaem/
  Ванката
 • Добре казано!
  martin_p
 • То ако прочетеш втория линк се оказва, че и btv иска, страшна работа...
  tzincbg
 • Напротив,целта му е хейт, да се носиш по течението с празни надежди :D
  purko1
 • "Най-богатият източноевропеец до няколко седмици може да купи "Теленор" и е сред кандидатите с най-силни оферти за "Нова телевизия". Ако и двете сделки станат факт, Петр Келнер тази година ще се превърне и в един от най-влиятелните хора не само в Чехия, но и в България. " https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/02/08/3126190_cheshki_telenor_posle_i_nova_tv/ Чешки "Теленор", после и "Нова тв"
  Nikoss
 • [Quote]ще купува и Nova tv, белким пусне HD[/Quote] Май не си си направил труда да прочетеш добре статията. Купил е навремето чешката телевизия Nova и след това я е продал с огромна печалба на СМЕ (сегашния собственик на нашата bTV). Никъде не се споменава нашата Nova tv. А че е забогатял на гърба на народа, в това спор няма. [i]Поправям се, май аз не съм дочел новината :D Бях стигнал до чешката Nova, то после става на въпрос и за българската Nova :D[/i]
  iWolff
 • Тоя е схемаджия
  Ludogoretz
 • Ето подробен анализ. Реално това е чешкият КОЙ, с уклон към китайците, ще купува и Nova tv, белким пусне HD: https://m.capital.bg/biznes/kompanii/2018/02/08/3126197_g-n_nedosegaem/ Тази част е интересна, май и български малък оператор искаше подобно нещо, но се объркаха сметките: През 2012 г. PPF обяви плана си да стане четвъртият чешки мобилен оператор. На пазар, страдащ от нефункциониращия олигопол на трите мултинационални компании, водещ до скъпи, но лоши услуги, този ход беше приветстван като знак на надежда. Въпреки това по-късно стана ясно, че истинското намерение никога не е било да се изгражда работеща самостоятелна телеком компания. PPF имаше за цел да принуди някой от чуждестранните играчи да напусне пазара и да продаде активите си на ниска цена. Един от мениджърите в PPF тогава заяви: "Ние просто не очаквахме, че ще бъде толкова бързо и лесно." PPF наистина се включи в търг за честоти и наддаваше толкова агресивно, че мобилните оператори се опитаха да убедят ръководителя на чешкия телекомуникационен регулатор да спре целия процес. Той незабавно бе уволнен от правителството и наследникът му започна нова продажба. PPF все пак се оттегли и само действащите компании останаха да наддават заедно с два по-малки играча, единият от които беше оглавяван от мениджъра с опит в индустрията Томаш Будник. Тогава най-големият оператор по това време Telefonica O2 изгуби търпение, притиснат от инвеститорите си да се съсредоточи върху дейността си в Латинска Америка. Така гигантът реши да продаде чешките си операции на Келнер. По този начин, вместо да изгради нова собствена компания и да стимулира конкуренцията, PPF купи лидера на мобилния пазар и монополист във фискираните линии. Малките играчи се оттеглиха от търга и един от мениджърите им, Будник, стана главен изпълнителен директор на новия оператор на PPF. Сделката бе сключена и Келнер отново получи най-добрата позиция на пазара на добра цена. Правителството беше безпомощно, чешките клиенти не получиха обещаното, но всичко беше напълно законно.
  tzincbg
 • [Quote]Демек руски, в Чехия руснаците колят и бесят.[/Quote] [B]COMING SOON[/B] Днес са в Чехия, а утре по кината и в България "Путин и руските хакери".
  Nik_21
 • Ти мани темите за стратегиите. А как ли ще реагира, като разбере, че в България се предлагат 5000 мин за 3лв, че ще купува оператор, обвързан с малки доставчици за определени цени, които едва ли могат да осигурят огромен трафик, защото нямат собствен оптичен ринг, че единственият шанс да имат конкурентни пакетни услуги минава през купуване на фирма с над 250млн дълг, ако въобще се продава, че възкръсващ малък оператор може да реши да дъмпингира цената на мобилния нет дори да не успее да порасне и т. н. и т.н.
  tzincbg
 • Тоя със сигурност ще стане милионер :D
  tvt555
 • Руснаците са с цел геополитика и контрол на региона.
  Ludogoretz
 • Важно е да се хейти... И на мен ми е странно как може да се впрягаш за нещо, което не би трябвало да приемаш лично- техника, телефони, оператори, коли и пр.
  abando
 • Не мога да проумея защо тук си има дежурни оплювачи на Теленор? Единия сънува руснаци, другия величае Мтел - ами никой не ви кара насила да сте им абонати! Бил съм доста време абонат и на трите оператора, но на Теленор (Глобул) съм почти от създаването им. Най-много съм доволен от тях, а най-недоволен от Мтел. За това всеки си решава и не разбирам защо под всяка статия за Теленор, трабва да се хейти по един и същ абсурден начин?!
  Spikul
 • И най-вече да се надяваме, че няма да си преведат с Google translate някои от темите във форума, като например: [i]Стратегия за борба с мобилните оператори Стратегии за пестене на трафик[/i] :D
  Blue Sky
 • Спокойно, като стъпят на нашия пазар, ще разберат, че са нацелии точните хора. След няколко години пак на тезгяха... :D
  Ванката
 • [Quote]Демек [B]руски[/B][/Quote] Ужас. Добре, че нямам общо с Теленор :|
  Blue Sky
 • Демек руски, в Чехия руснаците колят и бесят.
  Ludogoretz
 • Само да вметна(спокойно не цитирам теб), че Теленор са на трето място по абонати на договор при мобилните гласови услуги. Мтел са първи с 2,7 млн., после Виваком с 2,0 млн. и Теленор с 1,9 млн. абоната.
  Apple_fan
 • Това е най-странната продажба на мобилен оператор в България. Очевидно нещо се е случило/се случва.
  Blue Sky