Leica и Sigma ще помагат на Panasonic за новата безогледална пълноформатна система

Leica и Sigma ще помагат на Panasonic за новата безогледална пълноформатна система

Вече писахме за слуховете, че на 25 септември Panasonic ще представи първите си пълноформатни безогледални фотоапарати, и дни преди премиерата в интернет продължават да се появяват детайли за проекта. Според сайта 43rumors, който твърди, че информацията е 100% потвърдена, системата на Panasonic всъщност е създадена с помощ от Leica и Sigma. Трите компании ще имат равен дял в инициативата, която ще използва байонета SL на Leica.

Очевидно е, че Leica и Panasonic ще правят фотоапарати и обективи, но засега не е ясно дали Sigma ще осигури само обективи, или също ще се включи с фотоапарати. Според информацията става дума за сериозно партньорство, така че очакваме повече от пускането на версии с SL байонет на обективите на Sigma. Засега няма признаци, че и Olympus ще се включи в проекта, но това може да се промени на по-късен етап.

Сайтът разкрива, че трите компании са наясно колко са важни обективите за успеха на една система и възнамеряват в началото да предложат по-голям избор, отколкото е наличен за Canon EOS-R и Nikon Z. По този начин Leica, Panasonic и Sigma ще се опитат да се конкурират по-ефективно с Canon, Nikon и Sony, а целта е да се създаде зряла фотографска система за по-кратко време, отколкото могат да се справят Canon и Nikon.

Източникът посочва, че на Photokina Panasonic всъщност ще представи два фотоапарата с новата система. И двата ще са с вградена в тялото стабилизация и ще записват 4K60p видео, но единият ще има сензор с ниска резолюция и по-ниска цена. Вторият ще е с резолюция над 42МР. Твърди се, че и двата ще поддържат технологията Pixel Shift за създаване на снимки с по-висока резолюция - с нея моделът от висок клас ще може да осигури 150МР изображения. На събитието би трябвало да видим и три нови обектива Panasonic. Както вече стана дума, японската компания всъщност ще покаже прототипи на фотоапаратите, а началото на продажбите им ще е около март догодина.

Източник: 43rumors (1), (2)

Ново

Leica подготвя сайта L-Mount.com и за известно време в него можеше да се види тийзър изображение на байонета.