4 съвета от Huawei как сами да поправите смартфона си, преди да го занесете на сервиз

4 съвета от Huawei как сами да поправите смартфона си, преди да го занесете на сервиз

Случвало ли ви се е вашият смартфон да спре да функционира нормално без никаква видима причина? В повечето случаи това не е толкова страшно. Обикновено гледаме на смартфоните като на наследници на класическите мобилни телефони, но със своите технически характеристики те всъщност са много по-близки до компютрите. Някои съвременни модели смартфони всъщност са по-мощни и функционални от някои модели компютри отпреди няколко години.

И макар днес почти всеки да може да борави със смартфон, често се оказваме безпомощни, когато устройството спре да функционира. Оторизираните сервизи на най-големите брандове, сред които е и Huawei, винаги са готови да помогнат, но си струва да проверите дали първо няма да можете да поправите смартфона си сами и по този начин да си спестите много време и нерви. Ето 4 начина, по които бихте могли да го направите.

„Рестартирай и ще се оправи“

Смартфоните са сложни устройства, които почти никога не изключваме. Така че ако определена функция или приложение спре да функционира, след като смартфонът е работил непрестанно в продължение на седмици или дори месеци, решението може да бъде просто да го рестартирате. При рестартирането всички софтуерни процеси се обновяват, а хардуерът получава кратка почивка. При различните смартфони времето за рестартиране варира, но много рядко отнема повече от минута.

Паметта е много важна

Системният софтуер и приложенията заемат място както в ROM, така и в RAM паметта. Запълването на целия капацитет от памет на смартфона би могло да доведе до проблеми, защото софтуерът трябва да може да създава временни файлове, а ъпдейтите трябва да бъдат запазени локално, преди да бъдат инсталирани. Ако паметта на вашия смартфон бъде запълнена прекомерно, неговата функционалност би могла да пострада, а освен това ъпдейтите ще спрат да се инсталират и вече няма да разполагате с най-новата версия на вашата операционна система. Поради тази причина е препоръчително да оставяте свободна памет от поне 1 GB.

За да видите с колко свободна памет разполагате, е необходимо просто да влезете в настройките на смартфона, където ще видите графика с капацитета на вашето устройство. При новите модели на Huawei процедурата е още по-лесна с помощта на опцията Storage Cleaner, която намира и изтрива старите временни файлове, без да вреди на останалата информация или да забавя функционирането на смартфона. Още едно възможно решение на проблема е да съхранявате файловете си в облачни платформи като Huawei Mobile Cloud.

Ресет на мрежовите настройки

В някакъв злощастен момент може да се случи така, че интернет връзката ви да се разпадне. Причините за това биха могли да се коренят в мобилната или Wi-Fi мрежа. В такива ситуации бихте могли да пренастроите вашата интернет връзка, при което вашият смартфон ще се свърже с мрежата посредством вградените си настройки, т.е. тези, които обикновено работят без затруднения.

Последният изход – връщане на фабричните настройки

Ако нищо друго не проработи, най-радикалното решение, което би могло да реши проблемите на вашия смартфон без сервизна намеса, е възстановяване на фабричните настройки. В резултат на това телефонът ще се завърне към софтуерното състояние, в което е бил, когато сте го извадили от кутията. Много е важно да запомните, че когато направите това, всички файлове в паметта на телефона ще бъдат загубени – не само приложенията, но и музиката и снимките (тези в картата с памет остават непокътнати). Затова преди да се решите на тази стъпка, се погрижете да направите резервно копие на данните си на друго устройство, за да можете след това да възстановите информацията си.

Това може да се направи върху картата с памет, външна USB памет, в компютър с помощта на приложението на производителя на телефона (на Huawei се казва HiSuite) или пък в облачна услуга. След като направите това, можете спокойно да върнете смартфона си към първоначалните му настройки, а след това да възстановите резервното копие. Ако решите да започнете начисто, ще трябва отново да се регистрирате към всички услуги, които използвате, и да инсталирате наново всичките си приложения. Въпреки всички тези неудобства, има доста голям шанс това да разрешите проблемите си и вашият смартфон да заработи като нов.

Ако всички тези съвети не помогнат, винаги можете да се обърнете към оторизирания сервиз на Huawei. Освен това всеки петък можете да се възползвате от инициативата Smart Friday, в рамките на която Центърът за обслужване на клиенти на ул. "Леге" 6 в София предлага безплатна диагностика на всички устройства на марката и 10% отстъпка от негаранционното сервизиране.

 • Ами аз съм писал в тази тема...
  Вито
 • Какво ползваш, та успяваш да го товариш здраво? Питам, тъй като преди бях пуснал тема за това кой какво ползва и как си товари телефона? Стига да не е твърде лично, разбира се. Редакция: Прощавай, не съм видял...
  11125555
 • Mate 10 pro е първият ми флагман който не се рестартира сам повече от месец, след като му дойде ъпдейт. Сега имаше рестарт след последния му ъп оня ден. И така от ъпдейт на ъпдейт. Работи без грам лаг през цялото време, а аз товаря здраво.
  Вито
 • Явно детето ми търкалящо Шайоми за 110 долара е по-умно от някои хора. Година и 6 месеца ползване без грижи. А да, тъщата и тя - търкаля 2 години някакъв дървен Хуавей с 512 РАМ и Андроид 5-ца и все още си работи без нито един мастър ресет. Виж батерията вече не е цвете ама пък е сменяема.
  iavorski
 • колко оригинално ...
  todor_todorov
 • Това са универсални съвети и не се отнасят само за Huawei :) И става дума не за рутнати телефони ;)
  Боби13
 • Как какво общо имат вирусите. Редовно го товарят повече от нормалното и в един момент изпушва самия чип. И дори да предположим, че сте прав, от една бройка е невъзможно да се вадят изводи, при всички има процент дефекти.
  tzincbg
 • Ха-ха-ха, забавен сте! Не си мислете, че знаете неща, които другите не знаят! Евтините смартфони са си едно голямо дърво, без значение на коя марка, но при Хуауей нещата са доказани, апарата се скапа хардуерно на 9-тия месец!!! Не четете ли какво пиша, какво общо имат вирусите с хардуера? Не подлежеше на ремонт, замениха го с чисто нов апарат!
  bibo35
 • То като го напълниш с вируси естествено, че така ще стане. То трябва и малко грамотност, а не да се клика на шарените реклами, вибриращи уж спешни ъпдейти и полуголи каки, дето уж ти пишат. От много натоварване с такива проблеми може и хардуерно да се скапе накрая. Наистина ако се хващате на такива измами, само IOS e спасението. Но пък на pc-то ще го закъсате...
  tzincbg
 • Вземи си на самсунг за 200 лв телефон и пак ще си говорим
  BANANA_18