Лесен и сигурен начин да създадете QR код с паролата на вашата Wi-Fi мрежа

Лесен и сигурен начин да създадете QR код с паролата на вашата Wi-Fi мрежа

Ако често ви се налага да споделяте паролата за вашата Wi-Fi мрежа с приятели, сигурно знаете, че можете да го направите много по-лесно, като създадете специален QR код, който гостите ви да сканират със своите устройства. На разположение са различни услуги за генериране на кодове, но мнозина не искат да пишат името и паролата за мрежата си в онлайн форма, която след това да отиде до някакъв далечен сървър.

Точно тук се опитва да помогне услугата QiFi. Тя е създадена от Евгени Голов чрез jQuery, jQuery QRCode, jQuery Storage и Bootstrap и позволява генериране на QR код за Wi-Fi мрежа директно в браузъра, без да се налага информацията да се изпраща където и да било. Създаденият код може да се отпечата, да се запази като PNG файл или пък да се запази локално в браузъра чрез HTML5 localStorage.

Разчитането на Wi-Fi QR кодове е вградено в iOS от версия 11, а освен това е достъпно и в различни смартфони с Android - например функцията HiVision в телефоните на Huawei. Съвместими са и приложенията за сканиране на QR кодове, но не всички от тях ще интерпретират информацията като Wi-Fi QR. За Android такива са Barcode Scanner на ZXing, NeoReader и другите, които ползват библиотеката на ZXing.

 • Ехеее! От години го правя. Даже на няколко приятели с офиси и заведения съм им направил ламинирани табелки. Голяма новина. Не е ново, просто това решение работи локално и не праща никъде данните за мрежата.
  chilko
 • Сега се сетих, че бисквитка за нет на Хуавей, на капачето отвътре, от години го има.
  wladoalex
 • Ехеее! От години го правя. Даже на няколко приятели с офиси и заведения съм им направил ламинирани табелки. Голяма новина.
  wladoalex
 • В 11- ката на Андроид също е "вградено" Още от Android 9 го им вградено в стандартната Camera на доста производители.


  Не в камерата, а при добавяне на нова Wi-Fi
  ssaso
 • -
  npet
 • В 11- ката на Андроид също е "вградено" Още от Android 9 го им вградено в стандартната Camera на доста производители.

  Идеята не е лоша. Само че, не мога да си принтирам кода, без да ми изпише паролата на страницата. Със същия успех мога просто да я кажа или напиша, а аз не искам. Това за мен го прави безполезно. В баркода пише всичко, тя не е скрита.

  WIFI:S:test;T:WPA;P:testtest;;
  Чо :)
 • Не мога, човек! Счупих ножицата, докато стригах овцете 😁😁😁😁
  NSWDG
 • Идеята не е лоша. Само че, не мога да си принтирам кода, без да ми изпише паролата на страницата. Със същия успех мога просто да я кажа или напиша, а аз не искам. Това за мен го прави безполезно. Хаха, просто я изрежи от страницата :)
  chilko
 • Идеята не е лоша. Само че, не мога да си принтирам кода, без да ми изпише паролата на страницата. Със същия успех мога просто да я кажа или напиша, а аз не искам. Това за мен го прави безполезно.
  NSWDG
 • В 11- ката на Андроид също е "вградено"
  ssaso