LG потвърди, че V30 ще ползва OLED дисплей

LG потвърди, че V30 ще ползва OLED дисплей

По традиция LG споделя детайли за своите нови смартфони, преди да ги представи официално и компанията не изневери на това и по отношение на V30. Корейците потвърдиха, че очакваният в края на този месец модел ще използва P-OLED (plastic OLED) дисплей, което ще стане за първи път от 2015 година насам, когато на пазара излезе G Flex 2. LG посочва, че така иска да прехвърли в мобилния сектор своя опит от премиум телевизорите, а освен това изтъква, че OLED панелите са особено подходящи за употреба с виртуална реалност. Преди няколко месеца Google разкри, че платформата Daydream ще бъде съвместима със следващия флагман на LG и така косвено потвърди, че той ще заложи на OLED технология.

Аксесоари за:

От новата информация става ясно, че LG V30 ще има 6” FullVision (18:9/2:1) дисплей с резолюция QHD+ (1440 x 2880 пиксела) и намалени странични рамки, но въпреки това устройството ще бъде по-малко от LG V20. Спрямо него горната и долната странична рамка на V30 са намалени съответно с 20% и 50%, а освен това логото на компанията ще изчезне от предния панел. Новият дисплей покрива 148% от цветовото пространство sRGB при показване на снимки и 109% от DCI-P3 при цифрово видео. Другите ползи на OLED са свързани с намаленото време за реакция, което е важно за VR и динамично съдържание. Панелът поддържа и стандарта HDR10 за гледане на видео с разширен динамичен диапазон.

Заедно с това използването на P-OLED технология, която заменя стъкления субстрат с пластмасов, ще позволи на компанията да извие краищата на дисплея за постигането на по-ергономична форма. Това се вижда и в споделеното от LG изображение, което показва двустранно извитата долна част на телефона. За защитата на дисплея се грижи стъкло Gorilla Glass 5, а за предотвратяване на ефекта на прогаряне, от който в миналото страдаше OLED, компанията е заложила на капсулиране и на технология за сканиране на пикселите. Първото ограничава окисляването на пикселите, а второто намалява подаваната към тях енергия, което пести и батерия. Припомняме, че се очаква този OLED панел да намери място и в модела Google Pixel XL 2.

Източник: LG