LG с печалба от мобилните телефони

LG с печалба от мобилните телефони
LG бавно, но стабилно подобрява представянето на мобилното си подразделение и това е видно от финансовите отчети на компанията за цялата 2012 и за последното й тримесечие. Сред причините за това е преходът на продуктовото портфолио към смартфони и оставянето на втори план на бюджетните сегменти, където се продават главно обикновени телефони. Компанията посочва още, че добрите резултати се дължат на засилените продажби и на по-добрата ценова политика въпреки по-високите разходи за маркетинг и разработка.

Мобилното подразделение на компанията отчита оперативна печалба за тримесечието от 55 милиарда корейски вона (50,6 милиона долара) при загуба преди година от 3 милиарда вона. Приходите за периода са 2,78 трилиона вона - с 3,1% повече за година. За цялата минала година подразделението е с печалба от 51 милиарда вона, което се дължи на силното последно тримесечие, докато през 2011 то е било на загуба от 280 милиарда вона. Приходите за миналата година са намалели с 13,1% до 9,9 трилиона. Доставените през последното тримесечие телефони са се увеличили със 7% спрямо третото тримесечие до 15,4 милиона броя, като 56% от тях (8,6 милиона) са били смартфони.

Компанията отчита доброто представяне на модели като Optimus G и Vu2 LTE, както и силните продажби на устройствата от L-серията в допълнение на старта на продажбите на Nexus 4. По отношение на бъдещето LG очаква пазарът на LTE услуги да се развие, а сред плановете за подобряване на конкурентоспособността влизат пускането на наследници на Optimus G и на моделите от L-серията плюс премиера на нова серия F от масови модели с LTE.