LG ще доставя OLED панели за телевизори на Samsung, твърди слух

LG ще доставя OLED панели за телевизори на Samsung, твърди слух

LG и Samsung са на път са сключат историческо партньорство при телевизорите, разкрива ексклузивен репортаж на корейската телевизия MTN. Според нея двете компании са пред сключването на сделка, която ще позволи на LG Display да доставя на Samsung OLED панели за телевизори. Според източници на изданието висши мениджъри от двете компании вече са се срещали и са постигнали споразумение, а сега остава да се финализират детайлите в серия от работни консултации.

MTN твърди, че става дума за доставката на 1 милион OLED панела през втората половина на годината и 4 милиона през следващата. Това е сериозна поръчка като се има предвид, че само през тази година LG се очаква да произведе 8 милиона ТВ панела. Телевизията изтъква, че за първи път Samsung ще купува OLED панели от своя основен местен конкурент.

Причината за изненадващото решение на Samsung се крие в постоянно растящите цени на LCD панелите, които се произвеждат главно от китайски компании. Една след друга те увеличават цените на своите продукти, което в крайна сметка се отразява на печалбите на Samsung. Изданието цитира проучване на Omdia, което показва, че през първото тримесечие на годината 55" LCD панел е струвал 200 долара, което е увеличение със 74% на годишна база. Очакванията са цената на панелите да се увеличи с още 10% през второто тримесечие.

Като друга причина за партньорството се посочват проблемите на Samsung Display в подготовката за производството на QD-OLED панели. Очакванията на пазарните анализатори от TrendForce са телевизорите с новата технология да се появят на пазара през последното тримесечие на годината. Доклад на компанията прогнозира, че тази година първите 3 места при производството на ТВ панели ще се заемат от китайски компании.

Според данните на първо място ще е BOE с 65.2 милиона броя, а след това се нареждат CSOT с 42.2 милиона и HKC с 41.9 милиона броя. Трите компании ще държат над 50% от общия пазар на такива компоненти. Тайванската Innolux, която беше на второ място през 2020, се очаква да слезе на четвърто място с 38 милиона броя. Петата позиция ще е за LG с 25 милиона панела, а очакванията са Samsung да изпадне от топ 6 на производителите, макар че миналата година беше на пета позиция.

Източник: MTN, Yonhap


Втора употреба с гаранция

  • Ако исках само да споделя какво имам щях да напиша, че за домашно кино Marantz 8805 е най-добрия процесор (така твърдят специализираните издания) и толкова. В случая имам нужда от съвет и се надявам някой от форума наистина да има познания в това отношение. Не, не, няма проблем, вече почнах да свиквам, че имаш нужда да си споделяш. Сега като няма как да е за OLED-a, ще разширим малко темата...

    А щом наистина имаш нужда от съвет, ще ти дам. Та съвета ми е, щом повече ти харесва как свири Onkyo, просто си купи Onkyo и се радвай на това което ти харесваш. As simple as that.

    Нали иначе щом експертите твърдят, че това което имаш в момента е най-доброто и двама професионалисти са потвърдили на място, че свири както очакват, в крайна сметка може да си провериш твоя слух при специалист. Нали знаеш с годините диапазона в който чуваме се стеснява и това може да ти пречи да го оцениш.

    Надявам се, че съм бил полезен със съветите. Хубав и усмихнат ден. :)
    board
  • Защо не си направиш отделна тема по твоя въпрос, за да не размиваш тази, а аз по някое време, ще ви преместя мненията в другата. А на него тема не му трябва, той само иска да си сподели какво си има . ;)

    Хубавото обаче е, че с всяка изминала година цените на OLED-ите, пък и като цяло на телевизорите падат и все повече хора могат да се насладят на качествена картина и голям диагонал. Любипитно ми e новата по-бюджетна A1 OLED серия на LG до къде ще падне като цена.
    Ако исках само да споделя какво имам щях да напиша, че за домашно кино Marantz 8805 е най-добрия процесор (така твърдят специализираните издания) и толкова. В случая имам нужда от съвет и се надявам някой от форума наистина да има познания в това отношение.
    Huaweimatexs
  • Защо не си направиш отделна тема по твоя въпрос, за да не размиваш тази, а аз по някое време, ще ви преместя мненията в другата. А на него тема не му трябва, той само иска да си сподели какво си има . ;)

    Хубавото обаче е, че с всяка изминала година цените на OLED-ите, пък и като цяло на телевизорите падат и все повече хора могат да се насладят на качествена картина и голям диагонал. Любипитно ми e новата по-бюджетна A1 OLED серия на LG до къде ще падне като цена.
    board
  • Защо не си направиш отделна тема по твоя въпрос, за да не размиваш тази, а аз по някое време, ще ви преместя мненията в другата.
    Ванката
  • Моят Marantz e 13.2 каналната версия. 8805 е модела, но нещо не ми харесва как свири при положение, че се води за най-добрия процесор. Старото Онкио 5509 ми харесваше много повече като звук, но му се прецка hdmi платката и не го ремонтирах, защото не е 4к. Не знам дали е възможно Marantz-a да не си пасва с крайното стъпало, което е Onkyo. Иначе откъм колони, кабели и настройки всичко е повече от добре. Ще се радвам ако някой може да помогне. П.П. Ще уточня, че ако не бях чувал как свири системата с процесор Onkyo щях да си мисля, че Marantz-a е много добър, но с процесора на Онкио звученето беше наистина брутално.
    Huaweimatexs
  • Имаше тема скоро за избор на усилвател и тонколони (забравих от кой потребител), трябва да е някъде из предишните страници. Иначе, Вито е голям киноман и може да сподели доста конкретни впечатления и съвети. Някакъв колега сподели и за фирма в Пловдив, която на първо четене (по сайта им) изглеждаше много професионално.

    Marantz e може би най-доброто, което може да се купи в момента. Говоря за 11.2 каналната версия, макар че и 9-каналната е също отличен вариант, но това е под условие за абсолютна съвместимост и връзки с колони, кабели, съдържание, екран и монтаж. На мен лично, любима марка ми е Denon и имам доста техни неща, включително и DJ-слушалки, които вадят по-добър звук от най-доброто на Pioneer.

    От друга страна, вкъщи използвам компютъра за всичко, защото съм с Xonar Essence STX II външна (PCI-E) звукова карта плюс FXSound звуков редактор и професионални активни тонколони със субуфер. До момента не съм намерил самостоятелен рисийвър, който да бие звуковъзпроизвеждането през Asus-a и допълнителния звуков процесор, разбира се със съответните допълнителни настройки, които сам съм избрал. Flac-овете на 24 бита 192kHz са все едно някой ти свири вътре в ухото, а даже и мп3-ките за колата и YouTube сякаш идват от звукозаписно студио. Но за телевизор Marantz-a или каквото си избереш ще ти върши отлична работа. Аз бих казал, колоните са по-важни от рисийвъра плюс монтажа, свързването и местоположението им спрямо помещението...
    MEnergy
  • В къщи е доста трудно (не невъзможно) да докараш звук наподобяващ киносалон. В този ред на мисли искам да питам дали MEnergy или някой друг е по на ти с домашното озвучаване и по специално с Onkyo и Marantz?
    Huaweimatexs
  • Аз винаги бих предпочел да гледам филма вкъщи на сравнително голям екран и добър звук.
    Звукът не е чак като на кино, но се доближава, за сметка на това картината е в пъти по-добра..
    Да не говорим, че ми е много по-удобно вкъщи вместо да се разкарвам.

    Някои хора може би предпочитат киното, но със согурност не всеки, така че да, бих предпочел домашното кино пред това в МОЛ-а :)

    Board, не знам защо съм се объркал с мини леда, който е LCD с много димиращи лед зони. Прав си.
    radko89
  • Не ти харесва да гледаш филм на киноекран? Оо не, не, напротив, точно с проектор и екран съм удома. Само така гледам. Бъзикам те, че сигурно гледаш и инчовете на екраните в киното :) Гледам инчове разбира се, но не само тях. Комбинирам ги с качество. Стария ми екран пак беше 125 инча, но не беше много добре като качество. В България няма голям избор на екрани. Сегашния ми обаче хем е голям, хем мнооого добър.
    Huaweimatexs
  • Не ти харесва да гледаш филм на киноекран? Оо не, не, напротив, точно с проектор и екран съм удома. Само така гледам. Бъзикам те, че сигурно гледаш и инчовете на екраните в киното :)
    arakchiev
  • А какво ще замени киноекраните? За момента няма по-голям кеф от гледане на филм, на киноекран. Олед телевизорите, особено тези с по-малки диагонали предлагат бегло подобие на това изживяване. Хахахха тебе те знаеме, ти сигурно само на Imax ходиш, и то на най-големия на Стамболийски, че иначе ти дребнее изживяването :) :lol: Не, той най-вероятно е собственика на МОЛ-а :mrgreen:
    Spikul
  • Не ти харесва да гледаш филм на киноекран?
    Huaweimatexs
  • А какво ще замени киноекраните? За момента няма по-голям кеф от гледане на филм, на киноекран. Олед телевизорите, особено тези с по-малки диагонали предлагат бегло подобие на това изживяване. Хахахха тебе те знаеме, ти сигурно само на Imax ходиш, и то на най-големия на Стамболийски, че иначе ти дребнее изживяването :) :lol:
    arakchiev
  • А какво ще замени киноекраните? За момента няма по-голям кеф от гледане на филм, на киноекран. Олед телевизорите, особено тези с по-малки диагонали предлагат бегло подобие на това изживяване.
    Huaweimatexs
  • Всъщност не е вярно и е по-вероятно преди OLED да завземат пазарите да се появят микролед телевизори, които са чисто и просто LCD с един куп ледове, което ще започне да доближава контраста на OLED, но ще запази всички плюсове на LCD и това ще докара оледа до изчезване.
    Точно поради тази причина лично пък моето мнение е, че преди ОЛЕД технологията да превземе пазара ще се развие достатъчно новата LCD-micro LED технология и бързо ще стопи позициите на OLED.
    Всъщност microLED технологията няма нищо общо с LCD. При нея принципа е същия като OLED-a с отделен светодиод за всеки писел, съответно няма нужда от течни кристали. Иначе наистина би трявало да на е по-добра технология и от OLED-a и от LCD-то, защото комбинира плюсовете от двете - висока яркост, дълбоко черно, дълъг живот.... Но в предвид, че все още доста ограничено я прилагат, явно и там си има проблеми за решаване.
    board
  • Естествено. Нали идеята е да има развитие?
    Електронно-лъчевите тръби бяха заменени от плазмени дисплеи, те бяха заменени от LCD, те от LED, те пък ще бъдат заменени от OLED и е нормално да дойдат после и micro LED.
    Spikul
  • То така говорехте и за AMOLED при телефоните, пък LCD умря :mrgreen:
    Времето ще покаже, но точно новината, която коментираме подкрепя моята теза.
    Вярно е, защото едни от големите плюсове на олед освен контраста е и дебелината на пенала и енергопотреблението - неща, които са доста по-маловажни за устройства предназначени да стоят фиксирани на стена и закачени към ел.мрежата.

    Но отново моето лично мнение е, че и AMOLED-ите ще бъдат изместени от микролед дисплеите, просто ще отнеме повече време да достигнем технологично това.
    Каквото и да си говорим на теория микро-лед е по-добра технология, просто още не можем да я произвеждаме.
    Да, напълно е възможно никога да не успеем (което лично мен ме съмнява), но успеем ли олед е чао :)
    radko89
  • То така говорехте и за AMOLED при телефоните, пък LCD умря :mrgreen:
    Времето ще покаже, но точно новината, която коментираме подкрепя моята теза, не вашата ;)
    Spikul
  • MEnergy, принципно си прав, но явно спорим за различни неща.
    Сам каза, че не ползваш телевизор, а повече монитор. Не разбирам обаче за каква липса на HDR изобщо говориш, след като именно OLED имат чудовищно по-голям контраст от LED, поради наличето на истинско черно?!
    Мисля, че силно наблягаш на яркостта, но при мен 1000 нита са си напълно достатъчни, особено при положение, че и в най-слънчевите дни, хола е така разположен, че там където е телевизора никога не грее слънце директно.
    За телефон разбирам, че е важна яркостта, но дори и OLED вече вадят 1700 нита.
    Казах си мнението и то е, че просто LCD технологията има повече минуси от OLED и е пътник. Пък сега, че това те дразни, си е твой проблем, аз не те ангажирам с мнението ми.
    Всичко, което си казал е така, предполагам колегата коментира т.к. ето това твърдение: LCD технологията е пътник Всъщност не е вярно и е по-вероятно преди OLED да завземат пазарите да се появят микролед телевизори, които са чисто и просто LCD с един куп ледове, което ще започне да доближава контраста на OLED, но ще запази всички плюсове на LCD и това ще докара оледа до изчезване.
    Точно поради тази причина лично пък моето мнение е, че преди ОЛЕД технологията да превземе пазара ще се развие достатъчно новата LCD-micro LED технология и бързо ще стопи позициите на OLED.

    Както казваше друг колега от форума - ще поживее - ще видим :)
    radko89
  • MEnergy, принципно си прав, но явно спорим за различни неща.
    Сам каза, че не ползваш телевизор, а повече монитор. Не разбирам обаче за каква липса на HDR изобщо говориш, след като именно OLED имат чудовищно по-голям контраст от LED, поради наличето на истинско черно?!
    Мисля, че силно наблягаш на яркостта, но при мен 1000 нита са си напълно достатъчни, особено при положение, че и в най-слънчевите дни, хола е така разположен, че там където е телевизора никога не грее слънце директно.
    За телефон разбирам, че е важна яркостта, но дори и OLED вече вадят 1700 нита.
    Казах си мнението и то е, че просто LCD технологията има повече минуси от OLED и е пътник. Пък сега, че това те дразни, си е твой проблем, аз не те ангажирам с мнението ми.
    Spikul