LG V40 ThinQ с най-добър мрежов обхват според тест на PC Mag

Интересно проучване на PC Mag и Cellular Insights поглежда от малко по-различна страна към надпреварата между най-добрите смартфони за годината. Засега се обръща малко внимание на възможностите за поддръжка на връзка при по-малка сила на мрежовия сигнал, а това понякога е важно за хората, живеещи в отдалечени райони. Проучването е направено в лабораторни условия с участието на iPhone XS, XS Max, XR, както и Samsung Galaxy Note9, Google Pixel 3, LG V40 ThinQ и OnePlus 6T.

Телефоните с Android използват новия модем на Qualcomm X20, докато устройствата на Apple са с Intel XMM7560. По спецификации X20 поддържа скорости до 1.2GBps в 12 канала по 100MBps и е малко по-добър от решението на Intel, което поддържа скорости дo 1GBps. Тестовете обаче не търсят задължително най-високите скорости, а възможността на устройството да поддържа връзка при намалена сила на сигнала.

От графиките в галерията можете да видите, че състезанието е много оспорвано, но в крайна сметка победител с минимална разлика е LG V40 ThinQ. Важно е да се отбележи, че тестовете са направени в лабораторни условия само с един 20MHz канал по технологията 4x4 MIMO. В реални условия е възможно да има отклонения от тези резултати, поради различните комбинации за агрегация на честотите в различните устройства.

От PC Mag определят като краен победител модема на Qualcomm, който успява да поддържа по-високи скорости по-дълго и при високи и при ниски нива на сигнала. Друга интересна информация идва с данни от Ookla Speedtest, които сравняват напредъка в скоростите при модемите в Galaxy Note9, Note8 и Note 5. От графиката се вижда, че разликата е чувствителна, което означава, че новите флагмани почти сигурно ще имат по-добро приемане на мобилен сигнал от предшествениците си.

Източник: PC Mag