М-Тел представи Vodafone live!

М-Тел представи Vodafone live!
След като GLOBUL пусна на българския пазар услугата i-mode, тук стъпи и особено популярната в Европа Vodafone live! чрез М-Тел. Официалният търговски старт на новия мобилен портал ще бъде на 16 октомври. Той се използва от около 45 милиона потребители в 26 страни по света, като родното й изпълнение ще е първото на кирилица. В страницата ще може да се гледа телевизия в реално време, да се изтеглят видеоклипове и песни, да се играят игри, да се получи достъп до последните новини и др. Освен мачовете от Шампионската лига, потребителите ще могат да гледат Fashion TV, екстремни спортове по ChilliTV, 24 часа CNN, Cartoon network, МТV, ЕUROSPORT и др. Достъпни са и новините на Нова, bTV или Канал 1 и актуална информация, осигурена от Reuters, France Press и BGNes. На разположение за сваляне са и над 600 хиляди песни, като при покупка на някоя от тях не се заплаща генерираният трафик за изтегляне.
Заплаща се изтегленото съдържание, а съфрирането из сайта е безплатно. Не се плаща и месечна такса. За по-активните клиенти е предвиден специален пакет, включващ 3 телевизионни канала, 3 чат канала, новини, информация за времето, хороскопи и спорт на цена от 3.90 лв. Използването на портала е възможно от почти всеки актуален телефон, като М-Тел ще предлага и специално брандирани устройства с отделен бутон за достъп. Първоначално това са Sony Ericsson V630i, Nokia 6070, Samsung x680 и Sagem My 800v.

Прилики и разлики между Vodafone live! и i-mode
Първоначално създадена от японския оператор J-Phone (по-късно станал собственост на Vodafone) под името J-Sky като отговор на i-mode, услугата впоследствие е прекръстена на Vodafone live!. Въпреки приликите между двете услуги, при тях има доста съществени разлики. Докато i-mode разчита на приходи от абонамент и заплащане на съпътстващия трафик на данни, Vodafone live! таксува за конкретно използвано или изтеглено съдържание. При първата услуга са нужни и специални телефони, снабдени с i-mode браузер, докато Vodafone live! може да работи с всеки телефон с WAP възможности.