М-Тел пусна първата WiMAX мрежа в България

М-Тел пусна първата WiMAX мрежа в България
М-Тел е първият телекомуникационен оператор в България с действаща WiMAX мрежа. Компанията анонсира техническия старт с WiMAX сигнал в София, Варна и Пловдив. Много скоро ще има покритие и в други градове, сред които Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе и Банско. WiMAX е безжична технология, която дава възможност за високоскоростен обмен на данни директно от стационарния компютър, включително и на места с лоша инфраструктура, и прави ненужни кабелите на фиксираните мрежи. Технологията позволява пренос на данни със скорост, съизмерима с тази при ADSL и кабелния Интернет. Крайните потребители ще получат безжични скорости на трансфер до 5 Mbps, които ще направят възможно ползването на широколентов Интернет достъп, трансфер на данни, VoIP телефония и др.

  • Новината е пресилена, мрежата не е пусната, само изградена, вероятно като направят и в други градове ще я активират и предложат цени за крайни потребители, лошото е, че е от МОБИЛТЕЛ, трябваше някой друг оператор да ги изпревари.
    vladovn
  • Много е добре, ама дайте повече информация.Кога ще го пуснат, как ще се ползва и на-вече колко ще струва, че тези от Мобилтел са си големи скъпчии...
    stoun