Магнитните ленти са по-надежден носител на данни

Магнитните ленти са по-надежден носител на данни
Според Кърт Гереке, физик и експерт по съхраняване на данни в германското подразделение на IBM, магнитните ленти са значително по-надежден носител, отколкото оптичните варианти като записваеми CD и DVD. Проблемът е, че след като дискът бъде записан, започва процес на деградиране на повърхността му, при което данните се "изместват" и стават нечетими. Така по негови думи животът на записаните носители се движи между 2 и 5 години в зависимост от качеството на ползваните дискове. Това обаче не се отнася до фабрично записаните. При магнитните ленти положението е съвсем различно и макар че те също са податливи на деградиране с времето, животът им се движи между 30 и 100 години.

 • Най-старият ми записван диск е от 1996 г. Най-старият ми ReWritable е от 2002, като от тогава неизменно е ползван вместо дискета (т.е. почти всеки ден). И двата се четат и работят към днешна дата. Трайността на СД-тата зависи от това от какво са направени (и от кого :)). Както и при магнитните ленти има нормални, с хром, "метални" и т.н.
  Боян
 • - Cъгласен съм, аз имам на дискове при 2-3 старта, и после за фризби стават.. фул шитс
  eEL
 • Primerno na Verbatim e dojivotna. pone taka pishe.
  Andre N.B.
 • Четете какво пише в статиите...2-5 години е животът на записваните дискове, а не на матричните!!! Точно така си е, имам дискове записани преди 3 години и вече не се четат :(
  Weasel
 • Дрън-дрън. Първото СД, което си купих е от 1993 г. Свири та дрънка! Сигурно са изтървали по някоя нула и годността на СД-тата е трябвало да се чете 20-50, а не 2-5 г.
  Боян