MediaTek Helio P60 обещава изкуствен интелект и висока производителност на ниска цена

MediaTek Helio P60 обещава изкуствен интелект и висока производителност на ниска цена

MediaTek представиха в рамките на мобилния конгрес в Барселона новия чипсет Helio P60, който разчита изключително много на добиващия все по-широка популярност при смартфоните изкуствен интелект. Платформата е изградена на базата на осем ядра, като четири от тях са с ARM Cortex-73 архитектура и са с тактова честота 2,0 Ghz, докато останалите четири са ARM Cortex-53 и са също на 2,0 Ghz. Видеоускорителят пък е Mali-G72 MP3. Всичко това е изработено по 12nm FinFET технология и обещава по-висока енергийна ефективност за устройствата с Helio P60. От MediaTek твърдят, че новият им продукт е с 12% по-икономичен в ежедневна употреба и с до 25% при натоварващи системата игри.

Чипсетът поддържа двойни камери, а основната атракция е технологията NeuroPilot AI, която според MediaTek е напълно съвместима с Googles Android Neural Networks API (Android NNAPI) и по този начин няма да има никакви проблеми с нейната интеграция от страна на производителите.

Първите устройства с новия чипсет се очакват през второто полугодие.

  • Особено на български. Нашият език е сложен, с омотани правила, а малко хора ще подават данни от употреба за усъвършенстване на виртуалните помощници...
    tzincbg
  • [Quote]И да внимавате да не псувате царя на майка! Само в тоалетната може. [/Quote] Е как! Всички сме едно голямо семейство: Мама, татко,аз и ДАНС :) Потребителското преживяване мисля ще стане наистина супер,когато телефона няма да има нужда да изпраща данни от микрофона, към сървъри, а сам ще си ги обработва. Тогава и виртуалните помощници ще са наистина ефективни. Ама сме още много далече от това.
    polarr31
  • Няма лошо един блок в чипсета да е специализиран копрроцесор от типа невронна мрежа. Ще може офлайн да обработва глас-към-текст потока от микрофона на смартфона и на няколко минути да го праща като пакет към сървърите за подобряване на потребителското преживяване. И да внимавате да не псувате царя на майка! Само в тоалетната може. :D
    A4i