MediaTek с подвеждащи практики при бенчмарк тестове

MediaTek с подвеждащи практики при бенчмарк тестове

И преди сме били свидетели на обвинения към производители на смартфони за измами по отношение на резултатите от бенчмарк тестове, но сега данни на Anandtech сочат, че подобна практика има и MediaTek. За целта изглежда компанията предоставя определен системен софтуер на производителите на устройства с някои от чипсетите ѝ.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

От изданието са забелязали, че чипсетът Dimensity 1000L получава по-ниски резултати от по-стария и по-слаб Helio P95, който е интегриран в OPPO Reno3 Pro. При използване обаче на версия на софтуера за тестове, която не позволява идентифицирането му от устройството, резултатът е по-нисък. Това подсказва, че при нормални обстоятелства нещо в смартфона води до огромен скок на производителността при провеждане на теста. Разликата е между 30% и 70% в някои от задачите.

Това поведение се корени в системния софтуер на чипсета и изглежда таргетира множество бенчмарк тестове. Anandtech са открили такава практика при девет различни устройства, които използват предходни чипсети на компанията – Oppo Reno3 Pro, Reno3 Z, F15, F9 Pro, vivo S1, Xiaomi Note 8 Pro, Realme C3, iVoomi i2 Lite и Sony SA1. Те включват чипсети P95, P90, P70, P60, P65, G90, G70, A22 и P20.

Това показва, че е малко вероятно OPPO целенасочено да има самостоятелна подобна политика. Промени в поведението на софтуера подсказват, че MediaTek се опитва да прикрие действията си.

В изявление от компанията посочват, че чипсетите имат различна производителност според задачите, които изпълняват. Освен това производителите могат сами да спрат тази функционалност при желание, а също така се посочва и подобна практика на други компании.

Източници: Anandtech, MediaTek