Messenger Lite е достъпен в още страни, включително и България

Messenger Lite е достъпен в още страни, включително и България

Приложенията за достъп до Facebook и Messenger често са подлагани на критика заради използваните от тях ресурси и негативния ефект върху батерията на устройствата, в които се използват. Това не ги прави особено удобни за страните от развиващите се пазари, в които са популярни бюджетни смартфони, а скоростите в мобилните мрежи са бавни. Това накара Facebook да разработи олекотени версии на основните си софтуерни продукти. Facebook Lite може да се използва в България от лятото на 2015 година, а сред предимствата му са по-малък инсталационен файл (започна с 1МВ, а сега е около 1,5МВ), използване на по-малко трафик и оптимизации за работа с 2G мрежи и за зони с по-слаб мобилен сигнал.

Компанията създаде и Messenger Lite за потребителите, които предпочитат да използват този начин на комуникация, но отново първоначално го предложи само на ограничен брой пазари. За щастие това се промени и приложението вече може да се изтегли в още 132 страни, включително и България. За разлика от Facebook Lite то е с големина почти 5МВ, но и така е над 10 пъти по-малко от стандартната версия. Приложението е бързо, заема малко място, ползва по-малко мобилен трафик и работи във всякакви мобилни мрежи, което го прави особено подходящо за по-стари телефони с ограничени хардуерни ресурси (поддържа дори Android Gingerbread).

Източник: Facebook, Google Play

 • Може по подразбиране месинджъра да ти влиза в този списък. Реално програмата е много лека.
  Вито
 • Инсталирах си новото приложение на телефона ми (на снимката на профила). В настройките имам опция кои приложения да защитя и да работят след като се заключи дисплея. За съжаление и това приложение ми дава, че използва много енергия, както чистия Месенджер. И кое му е лекото тогава, като батерията пак ще заминава???
  zlatistiq
 • Какво е общото между двете услуги, освен че са на Марк?
  Blue Sky
 • Каквото и да ползваш това е положението: [Quote]От Facebook признаха, че социалната мрежа се използва от правителства по света за площадка за водене на информационни войни. Това става ясно от нов доклад, който беше публикуван вчера. Компанията е решена да започне да се бори сериозно с това, което те наричат „информационни операции“, предава Reuters. Тук не става дума само за фалшивите новини, а използването на заплатени добре професионалисти, които използват фалшиви регистрации за засилване на измамите, очернянето на политически противници и публични личности и разпространението на расистки публикации. Тук става дума също така за организирано използване на бутона „Харесвам“, за да се стимулира разпространението на историите и групи, които разпространяват пропаганда чрез смесването ѝ с легитимни новини и истории. Facebook споделят, че по-голямата част от участниците в тези кампании са местни хора за различните региони, които имат базисно понятие за реалната политическа обстановка, а целта им е създаването на раздразнение, недоверие и объркване сред групи от потребители. За доклада на компанията помощ оказват специалисти от FireEye и Dell SecureWorks.[/Quote] Калдата
  Вито
 • каква е разликата между massanger, massanger lite и да ползеаш фейсбук през web? освен нотификациите?
  Paffkata™
 • A в Whatsapp дали са вкарани повечето facebook акаунти или трябва и двете страни да с whatsapp?
  tzincbg
 • Разговори няма, но може да се ползва опцията за изпращане на запис-аудио ( малко тип уоки-токи). Но пък е лека! П.п: лично не съм доволен от качеството на разговорите през месинджъра, уатс апп за сметка на това ми е фаворит.
  Tadj
 • Като гледам коментарите в Google Play, май не може...
  Blue Sky
 • Разговори могат ли да се водят с messenger lite?
  tzincbg