Microsoft готви нов софтуерен магазин за Windows 10

Microsoft готви нов софтуерен магазин за Windows 10

Източници на Windows Central разкриват, че Microsoft ще се опита да върне към живот софтуерния магазин Microsoft Store, който осигурява достъп до приложения за потребителите на Windows 10. Според информацията компанията готви не само визуален редизайн, но и промени в правилата за публикуване в него, които ще го направят по-отворен за разработчици и крайни потребители.

Новата версия ще излезе към края на годината като част от редизайн на цялата операционна система, който носи кодовото име Sun Valley. Той ще обнови много от вградените в Windows 10 приложения с нови интерфейси, анимации, икони и т.н. Бъдещата версия на магазина отново ще бъде UWP приложение и ще се обновява на месечна база с нови функции и подобрения. Сред планираните промени са и по-стабилни процеси на изтегляне и инсталиране на големи приложения и игри.

Не по-малко интересни са и подготвяните новости за разработчици. Според Windows Central се готвят няколко сериозни промени при публикуване на софтуер. Така например авторите на софтуер ще могат да изпращат непакетирани Win32 приложения, ще имат възможност да съхраняват приложения и ъпдейти в своите CDN (content delivery network) услуги, а освен това ще могат да използват външни търговски платформи.

Първото означава, че разработчиците ще могат да публикуват Win32 приложения като .exe и .msi без никакви промени в съществуващия код. Досега те трябваше да ги пакетират като MSIX, а това ги задължава да ползват механизмите на Microsoft Store за ъпдейти и покупки. Второто ще е от полза за приложенията със системи за автоматични ъпдейти - например Firefox и Zoom. Техните създатели ще могат да разпространяват новите версии директно към потребителите.

Третата също е важна. Ползването на външни платформи за разплащане ще позволи пълното заобикаляне на решенията на Microsoft. Нещо повече - според сайта компанията няма да прибира никакви комисионни от разработчиците, които ползват собствени системи за покупки в приложенията, което може да се окаже първото подобно решение в индустрията.

Microsoft иска да позиционира магазина като отворена платформа, в която потребителите на Windows 10 лесно ще откриват най-добрите приложения за своите компютри. С въвеждането на новата версия в Microsoft Store ще се появят и много от приложенията на компанията като Teams, Office, Edge и Visual Studio. Има вероятност компанията да анонсира новото приложение на конференцията Build 2021, а от Windows Central смятат, че то ще получи версии и за по-старите издания на Windows 10.

Източник: Windows Central