Microsoft подготвя помощни мобилни приложения за HoloLens

Досега платформата за смесена реалност на Microsoft Windows Mixed Reality беше ограничена до шлемовете за виртуална реалност HoloLens. Сега обаче компанията обяви намеренията си да пусне приложение за Android (Dynamics 365 Remote Assist), което да предлага възможност за обратна връзка от потребителите на очилата. Към момента този тип комуникация се осъществява само през самото устройство чрез вградената му камера, позволяваща добавянето на бележки към изображенията. С версията за Android потребителят ще може да използва и телефона си. Тази опция няма да може да замени изцяло основния вариант, тъй като не предоставя същите възможности за визуализация и свобода на движението.

Приложението обаче ще улесни комуникационния процес благодарение на наличието на по-достъпни устройства като смартфони. Dynamics 365 Remote Assist ще се появи през пролетта. Microsoft подготвя и приложение за iOS, което е с името Project Visualize. То ще е насочено към потребители, които продават комплексни продукти като автомобили и други машини, позволявайки скалирането на пълните модели в среда на добавена реалност. Засега не е ясно кога можем да очакваме това приложение. Ръководителят на подразделението за смесена реалност в Microsoft Лорейн Бардийн споделя, че една от настоящите философии на компанията, свързани с платформата, е тя да бъде достъпна за потребителите, а това все по-често става чрез телефон.

Новите мобилни приложения ще дадат възможност на Microsoft да провери каква стойност биха предоставили мобилните решения на потребителите. Новината идва малко преди предстоящото събитие на Microsoft на мобилния конгрес, на което се очаква компанията да представи второто поколение на HoloLens. Предполага се, че новият модел ще е по-лек и по-удобен от предшественика си и ще предложи по-широко поле на видимост. Макар вече да са налични и някои приложения за забавление, HoloLens до голяма степен остава насочен към професионални потребители и научни институции.

Източник: The Verge