Абонатите на Telenor могат да получат 10 000 МВ безплатен мобилен интернет за 30 дни

Telenor иска да увеличи броя на своите потребители, които използват мобилен интернет и допълнителни OTT (over the top) услуги, и прави това, като им подарява безплатен пакет с 10 000 МВ мобилен интернет. Предложението е валидно за всички частни и бизнес клиенти на абонаментни планове до 31 март. Заедно с това офертата включва безплатен трафик към услугите Play Diema Xtra и HBO GO за периода на валидност на пакета.

Всички, които не ползват двете услуги, могат да ги ползват без такса за първия месец. Активирането на пакета става през банер в приложението MyTelenor и след това той е валиден за период от 30 дни в България и в роуминг в ЕС. До края на март има предложение и за ползващите предплатена услуга на Telenor – през MyTelenor те могат да активират пакет с 1000МВ, който е валиден за период от 14 дни.

На събитието бяха представени и резултатите от национално представително проучване на потребителските навици и ползването на мобилен интернет, проведено в края на 2018 г. по поръчка на Telenor от агенция за пазарни изследвания “Арбитраж” сред 2600 потребители. То разкрива, че около 97% от населението над 15 години в страната ползва мобилни услуги, 71% от тях използват телефоните си за достъп до интернет, а 74% от тях работят със смартфони. Във възрастовата група 7 – 14 години само един от 10 не ползва мобилни услуги.

Над 90% от потребителите на мобилни услуги в България предпочитат абонаментни планове вместо предплатени услуги. Telenor посочва, че през последните години се забелязва намаление на клиентите, които ползват два или повече мобилни оператора. Сред потребителите, които не използват мобилни телефони, повечето са във възрастовата група над 65 години. През последните две години обаче най-големият ръст в проникването на смартфони в България е сред хората във възрастова група 55 – 64 години – 66% в края на 2018 г. срещу 51% в края на 2017 г.

Благодарение на ръста на проникването на смартфони сред по-възрастните потребители, проникването на over the top (OTT) услуги за размяна на съобщения и разговори (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger и други) във възрастовата група над 65 също се увеличава и в края на 2018 г. една четвърт от тях посочват, че са ползватели на този тип услуги. Проучването показва също, че над половината от българските потребители на мобилни услуги посещават социалните мрежи (55%), гледат видеоклипове (54%) и споделят снимки (51%) през мобилните си телефони.

Около 47% използват мобилен интернет, за да научават последните новини и да се информират за времето, а любителите на музикални стрийминг услуги и интернет радио са около 25%. Приблизително 13% от потребителите на мобилен интернет, споделят че осъществяват банкови трансакции през своите смартфони.