Microsoft потвърди придобиването на Skype за 8,5 милиарда долара

Информацията, която изтече в интернет по-рано, се потвърди - Microsoft обяви, че възнамерява да придобие Skype за сумата от 8,5 милиарда долара в брой. Споразумението вече е одобрено от бордовете на директорите на двете компании. В съобщението на Microsoft се казва, че сделката ще увеличи достъпността на услугите за гласова и видеокомуникация в реално време, като това ще е от полза на обикновените потребители и на бизнес клиентите. Освен това ще интегрира по подобаващ начин услугите на популярната компания за онлайн комуникация в своите предложения. Вместо да добави Skype към някое от съществуващите си подразделения, Microsoft обяви, че ще създаде ново звено, което ще се ръководи от шефа на Skype Тони Бейтс, който ще се отчита директно пред Стив Балмър.

В съобщението за пресата се споменава и за евентуална връзка между Skype и различни от продуктите на Microsoft, включително платформата Lync, Outlook, Messenger, Hotmail и Xbox LIVE. Разбира се, ще се поддържат и Xbox с Kinect и Windows Phone. Компанията заявява, че ще продължи да инвестира в разработването на приложения за достъп до Skype за останалите платформи. Засега не е посочен срок, в който ще видим първите резултати от сделката, която би трябвало да приключи през тази календарна година. Тук е мястото да припомним, че Skype е основана през 2003 г., а през 2005 г. е придобита от eBay. През ноември 2009 г. е продадена на инвестиционната група Silver Lake. Услугите й се ползват от 170 милиона потребители, които през 2010 г. са провели 207 милиарда видео- и гласови разговори.
 • Колко наивно.Тези милиарди долари по сделката нали не мислиш,че са дадени от любов по Скайп-а и филантропна дейност?!
  motofen2
 • Що всички Линуксчии мислят, че всичко трябва да се плаща? И на мен в момента като Гуглето ми набутва реклами колко е хубава пръчката им, да не съм се отказал от Виндоус мобайл! Ама както е казал народа: "крадеца вика, дръжте крадеца" Изчакайте преди да пишете глупости!
  InLine
 • И какво ще стане с линукс версията? Да не вземат да ни набутат някакви майкрософтски апели: опитайте уиндоус :D
  Пинокио
 • Напротив сега ще се развива още по добре skype, все пак са го купили най-голямата софтуерна компания.
  Samsung Galaxy S II
 • Ако посегнат на безплатната му функционалност :S или го осакатят по друг начин ще си припомните ICQ ;)
  motofen2
 • [Quote]най-после ще има Skype за Windows Phone[/Quote] Единствения плюс за потребителя...
  m75
 • Дай Боже (flower)
  Nistel
 • Йеее, най-после ще има Skype за Windows Phone :) Това е добре, защото именно такъв смартфон възнамерявам да си взема :)
  fashion_m