Microsoft приключи работата по Windows 8

Microsoft приключи работата по Windows 8
В началото на август, което е съвсем по план, Microsoft обяви, че е приключила почти двугодишната работа по Windows 8 и финалната версия на платформата, позната като RTM (Release to Manufacturing) вече се доставя до хардуерните партньори. Те ще подготвят компютри, лаптопи и таблети с нея преди старта на продажбите на 26 октомври. Версията е с номер 9200.16384.win8_rtm.120725-1247 и от 15 август ще е достъпна за изтегляне от клиентите на MSDN и TechNet. На 16 август ще достигне и до потребителите на Microsoft Software Assurance, а от 1 септември ще могат да я закупят и Volume License клиентите без Software Assurance. Междувременно от 15 август авторите на софтуер ще могат да изтеглят от Windows Dev Center финалните версии на всички необходими инструменти за създаване на приложения за разпространение в Windows Store.

http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/08/01/windows-8-has-reached-the-rtm-milestone.aspx

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/08/01/releasing-windows-8-august-1-2012.aspx

 • Преди 2 дни си преинсталирах 7-цата и реших да кача в друг дял и 8-цата да я видя аджеба за какво иде реч. Не съм си играл особено, но като цяло метро-то не ми се стори толкова лошо. Тези програмки, които са ги накачили на метрото са доста функционални и готини. Нещо не можах да намеря обаче класически control panel и run, а аз често ги използвам. Да не забравяме, че това все още не е финалната версия и може да претърпи още доста промени. Като цяло не е толкова лош, но определено за сега не мисля по никакъв начин да зарежа 7-цата заради тази нова версия.
  nmnikolov
 • Такива нуубски изказвания имаше и за vista. Нищо не ме учудва.
  vladovn
 • То всеки "feature" телефон работи по- бързо от кой да е смартфон, но е пълно дърво като функционалност.
  akostadinov
 • а именно ще остане пазарна ниша без бъдеще ли? :)
  akostadinov
 • Ей, писнало ми е да чета глупости и приказки наизуст, вече се наслушах на Android е базиран на Linux, значи е много лек и много бърз.............направо, толкова е лек, че му трябват 4 ядра, за да докара гладкоста на действие, която Windows Phone докарва с едно (или защо HTC Sensation XL - Android версията на HTC Titan е крайно непопулярна - щото има сам 1 ядро и цикли). Същата работа и с Windows-а, пак ще се говори как XP няма да е по-добър от 98, и как 7 е по-тежък от XP и следователно по-бавен (сори, ама изискването за минимален хардуер не значи че дадена OS е по-тромава или бавна, когато XP достигне до бързината и стабилността на 7, да ми се обади, пардон, не може, почти не се подържа вече), обаче не ги виждам същите тия оптимисти да ползват 98, те даже са от първите които качиха 7-ца, ама си лаят, колкото да не заспят. Пълно е с дървени философи, четна версия, дрън дрън та пляс, мога да се хвана на бас че никой не може да изброи всичките версии на Windows, за да се каже коя е четна и коя не е, пък да не говорим за различните ядра, 9х и NT, май хората ги позабравиха, май забравиха че Windows 3.0, 3.1, 3.11 са три коренно различни версии (3.11 например не върви без SVGA монитор), аре с дървените философии и лаическите изказвания се скрийте някъде и си трайте, че има една умна мисъл дето гласи "По-добре си трай, и нека те мислят за тъп, от колкото да проговориш и да разсееш съмненията". Само гледайте след 6 месеца да не се окаже че всичките сте на споминалия се Windows 8, понеже Windows 7 е по-добър.
  Spiderm@n
 • вероятно след 15 август
  chilko
 • След като го ползвам от няколко месеца мога да кажа, че MS са свършили невероятно добра работа. W8 работи поне с 30 % по-бързо на слаби машини. Сложих го на един лаптоп с процесор Centrino 1.6 MHz и работи забележително по-леко от Windows 7 Starter. Като при това си има функцианолнастто на Windows 7 Ultimate. В Desktop режим почти няма промени, таскбара си работи по същия начин, иконите си работят по същия начин... Това че старт менюто е заменено с нов старт-екран не е чак такъв проблем, защото ако работите на нормален десктоп просто ще откачите метро програмите от стартовия екран и ще си изкарате тези, които си ползвате ежедневно. Което ще ви доближи максимално до познатото старт-меню. А в комбинация с новия Office 2013 работата става наистина приятна - много добра интеграция със SkyDrive и надявам се също толкова със Skype. Недостатък за мен към момента е, че във вградения пощенски клиент може да се добавят само конкретни пощенски сървъри - Hotmail, Gmail, Yahoo. Но се надявам в крайната версия това да се промени и да позволяват свързване и с други сървъри не само чрез IMAP, а и чрез POP3. Разбира се в Consumer Preview версията има и други неща, които има да се изглаждат, но мисля че MS ще си довършат работата и крайния продукт ще бъде на ниво. В крайна сметка мога да кажа че според мен това ще бъде един успешен ход на MS, а в края на краищата никой никого не кара насила да ползва новите продукти. W7 ще се продава поне още няколко години, а за нелегалните копия спирачка пък съвсем няма :).
  agb
 • Кога ще го видим по торентите?
  fashion_m
 • Това са рекламни глупости. Me и vista бяха точно същото. Първото затри цяло семейство win-ове, а второто прецака заместването на архаичния xp и му удължи допълнително живота с поне две години. Отново идва четна версия на win, отново провал.
  vladovn
 • Windows 8 ще е или голям успех или голям провал, няма средно положение. Засега от това, което съм видял съм склонен да мисля, че Windows 8 клони към провал.
  osama11
 • 8-цата бих я пробвал единствено като излезе някаква модната версия само с десктоп режима и оправен старт бутон. С две думи да си го ползвам максимално като обновена 7-ца без Метро лайнарийте(Сигурен съм, че ще има направят такава версия).;)
  A.M.K.
 • Windows 8 е едно ново начало на една нова ера технологии Ще стане като при колите с хибридните двигатели, само че при тези технологии ще се развива много по -бързо. Просто Microsoft знаят как да печелят пари. Евала на такива компании.
  edis_feyziev
 • С удоволствие бих изпробвал W8 и WP8.
  matey
 • А когато го завършат, ще довършат и pc-тата ли? :D Е, поне m$ ще си повишават продажбите на xbox. Все повече заглавия ще спират да излизат за pc, а с това ще умре win. Освен игрите, всичко останало може да се свърши перфектно, в повечето случай дори по - добре на unix базирана OS. Win 8 е закъсняла, m$ изтърваха таблетния влак.
  vladovn
 • хей хора бъдете иновативни , защо сте толкова черногледи. аз с нетъпение очаквам уин.8 има хубав дизайн , а и иама една максима "Не го отхвъляй до като не си го опитал".весе пак уин.8 вече е завършен напълно .
  van necker
 • дам... отврат е... не виждам какво му беше на 7 та решиха да правят 8 ... приключват с 8 и вече работъят над 9 сигурно... не е ли по-добре просто да оправят несъвършенствата на 7.. тъкмо почна да се налага на пазара определено не е добра идея ОС за комп. да изглежда като ос за телефон.... с толкова опростен дизайн ...
  Loоper