Microsoft работи по съвместимост с CardDAV и CalDAV за Windows Phone

Microsoft работи по съвместимост с CardDAV и CalDAV за Windows Phone
Решението на Google от 30 януари да спре поддръжката за протокола Exchange ActiveSync, който Microsoft използва за синхронизиране на електронна поща, контакти и календар в мобилната си операционна система, заплаши да остави много потребители на Windows Phone без достъп до важната за тях информация. Положението обаче не е толкова безнадеждно, подсказва информация на The Verge. Сайтът пише, че Microsoft вече работи по добавянето на поддръжка за стандартите CardDAV и CalDAV в Windows Phone, но засега не е ясно кога ще стане това.

Оказва се, че Microsoft са очаквали решението на Google и представители на интернет гиганта са уведомили за него хората от Редмънд още през миналото лято. Тогава обаче Microsoft е бързала да приключи операторските тестове на платформата, за да не се забави пазарната й премиера преди празниците и промяна в графика за добавяне на съвместимост с CalDAV и CardDAV е щяла да обърка нещата. Google обяви решението си в средата на декември, с което осигури едва 45 дни за реакция, и то във време, когато много от служителите на Microsoft са в отпуск.

Компанията е помолила за отсрочка от около 6 месеца и за допълнителна информация как промените ще се отразят на потребителите, но от Google не са откликнали. Докато не се появи официалната поддръжка на протоколите, след 30 януари новите потребители на Windows Phone ще могат да ползват само IMAP за синхронизация с Google, и то само за електронна поща.

http://www.theverge.com/2013/1/21/3832838/windows-phone-carddav-caldav-support