Microsoft разкри останалите неизвестни около Windows Phone 8

Microsoft разкри останалите неизвестни около Windows Phone 8
Точно по план, Microsoft анонсира останалите неизвестни детайли за Windows Phone 8 и обяви кога ще започнат продажбите на телефоните с новата платформа. По-долу са основните акценти, върху които се фокусира Microsoft, но промените са много повече и засягат почти всеки един аспект от работата на WP8.

Персонализация

Компанията акцентира върху начина, по който Windows Phone 8 позволява на потребителите да персонализират смартфоните си, така че да отговарят максимално на техните нужди. Запазени са плочките върху основния екран, но вече е добавена опция за промяна на размера им в три различни големини. На разположение са 20 различни цветови варианта за промяна на цветните акценти в интерфейса, а потребителите могат да поставят върху основния екран разнообразно съдържание като предпочитани контакти, приложения, музика, игри, снимки и т.н. Информацията в плочките (Live Apps), които са своеобразни уиджети, може да се обновява в реално време, а освен това те могат да бъдат добавени и към екрана в заключено положение.

Детски кът

Една от иновативните функции в Windows Phone 8 e така нареченият "Детски кът" (Kid's Corner). Идеята е, че много хора позволяват на децата си, а и на други хора да играят игри или да ползват определени приложения на телефоните им. В същото време никой не би искал тази игра да прерасне в някоя нежелана сметка към мобилния оператор, породена от нежелан достъп до интернет, инцидентни обаждания, изтриването на съдържание или покупка на приложение.

Именно тук се намесва специалният детски режим, а при настройването на функцията можете да определите кои приложения и игри ще са достъпни в него. Също така можете да ограничите достъпа до определени медийни файлове, които не желаете да бъдат гледани от децата ви или от непознати. Магазинът Windows Phone Store изобщо не е достъпен, а също така е невъзможно да бъдат правени покупки от самите приложения, което е добра новина за опарили се родители.

Internet Explorer също е изключен от достъпните функции в този специален режим, като може да бъде отварян само чрез линкове от приложения, но дори и в този случай браузърът няма да предлага пълната си функционалност и няма да може да бъде използван за посещения на други сайтове извън първоначално отворените. Самото дете може да си персонализира "Детския кът" с отделен тапет или фонов цвят. Връщането обратно към нормален режим на работа на телефона се извършва с въвеждането на парола, която, естествено, е добре да бъде пазена в тайна от подрастващите.

Частни чат стаи

Функцията Rooms позволява създаването на частни групи от потребители с Windows Phone 8 за провеждането на затворени чат сесии. Така може да комуникирате само с определени приятели или с членовете на семейството си и да споделяте с тях записи от календара, снимки, видео, списъци за пазаруване и т.н. Достъпът до тези стаи става само с покана.

Data Sense

За предпазване на потребителите от нежелани сметки за мобилен интернет, Windows Phone 8 разполага с функцията Data Sense. Тя позволява компресирането на снимки преди зареждането им в телефона, преминава към Wi-Fi мрежи, ако има налични такива и контролира потреблението на мобилен интернет при наближаването на зададения предварително лимит. Дава и информация колко данни се използват от различните приложения и известява потребителите при наближаване на лимита.

NFC

Windows Phone 8 включва нов електронен портфейл, който дава възможност за съхраняване на информация за различни платежни средства (дебитни и кредитни карти) или членски карти и използването им само при докосване на телефона чрез използване на технологията NFC.

Приложенията

Microsoft обяви, че в Windows Phone Store вече има над 120 000 приложение, а до Коледа в него ще се появят игри като Angry Birds Star Wars, Cut the Rope Experiments, Disney's Where's My Water, LivingSocial, Temple Run, Urbanspoon и др. В началото на следващата година WP8 ще получи и интернет радиото Pandora, което ще осигури за година достъпа до музика без реклами. На събитието стана ясно, че скоро за потребителите на WP8 ще са достъпни не само нова версия на Skype, която ще е интегрирана в телефонния указател, но и обновени приложения от Facebook и Twitter.

Интеграцията

Не беше пропусната и възможността за съвместна работа на Windows Phone 8 с Windows 8, чиито продажби започнаха преди броени дни. Двете платформи използват едно и също ядро и освен това споделят много от услугите на компанията. Така например благодарение на интеграцията на облачната услуга SkyDrive ще е възможна съвместната работа на Windows Phone 8, компютри с Windows 8, Microsoft Surface и Xbox 360. Например, ако започнете да редактирате документ в телефона си, когато се приберете у дома, ще можете да продължите през компютъра. Няма проблем и да получите достъп до своята музика и плейлисти.

Телефоните

Продажбите на първите телефони с Windows Phone 8 от Nokia, Samsung и HTC започват още този уикенд, като първи ще ги предложат европейските оператори, а по-късно и щатските. Nokia вече обяви, че доставките на Nokia Lumia 920 и Nokia Lumia 820 са започнали и през тази седмица ще достигнат до оператори и магазини. Първо могат да ги очакват потребителите в Англия и Франция, а след това в Русия, Германия и други избрани пазари.

 • Те квадратите произхождат от xbox 360 и win media center.
  vladovn
 • Темата цени - навън и у нас е..безкрайна :D Само за пример - бях си харесал един хибрид - лаптап слайдерче на Сони - Вайо Доу 11 - много ми хареса - официалната му обявена цена - 1090$ . Горе долу добре. А каква беше изненадата ми като видях цената му в БГ ... 2599 лева . И това за най слабия модел от сврията . Като как..тези 1090 $ станаха на 2599 лева...
  Bullstar
 • Ха, ха :D Мерцедес има 5% пазарен дял към момента, а WP само 2%. Квадратите на Zune ще спасят Nokia? Не се харесаха на потребителите преди години, а тогава дори я нямаше конкуренцията на масовите Touch плеъри. PS. През 2010 година Nokia вървеше нагоре и липсваше нужда да бъде спасявана , преди M$ да им назначи нов борд на директорите и CEO. Така ги спасиха , че вече добиха популярност нови термини, като ''ефекта Елоп"
  A4i
 • Ти правиш ли разлика между покупката на автомобил за 60 хил. лева и нагоре с телефон до 1500лв.? Мерцедес не всеки може да си позволи дори и в развитите страни, докато там един телефон на Apple им излиза макс до 1/3 от месечната заплата. Отделно, че при предосписване на нови договори им правят и големи отстъпки за всички телефони. Така че пазарния дял при този вид технологии си е пряко отражение на успеха на дадена компания да се пребори с останалите и си е ясен признак за качеството на дадената OS и даден производител. Затова и iOS и Android са водещи в момента. И като говорим за качество то определено цените на телефоните са много завишени и реално трябва да струват много по-малко. Ще дам пример какво може да се вземе за 1200лв. като телевизор - http://technomarket.bg/products/09119468/sony-kdl-40ex650bae2 Хайде сега ми кажи производствените разходи на кое са по-големи? На такъв телевизор или на iPhone, който струва дори повече от този телевизор? Само ще добавя и че този телевизор използва Android OS. И като капак iPhone 5 с 64 GB струва с [B]200[/B] долара повече от версията с 16GB. Това просто е доказателство колко безумен е пазара на мобилни апарати!
  nmnikolov
 • Статистика за наивници! Мерцедес трябва ли да съжалява, че не държи 80% от пазара на автомобили? Некачественото винаги е по-евтино и за това - масово! Справка - пазара на Илиенци...
  РИМ
 • За Нокия...то...за умрелия или хубаво или нищо :D Ама тоя път адекватно реагираха - в смисъл я почват... Гледах едно тяхно промо клипче - в него се казва: \" Ако искате да сте различни , ако искате да се откроявате от тълпата - елате при нас \" По точно и ясно казано - няма на къде. И никакви простотии в стил \"Балмер\" - Килър Хардуер и Бест Смартфон Евър :D Ето това е - УинФон8 - с нищо не е по добър от другите смартфони - и като желязо а за функционалност... Просто е нещо по различно. И точно тука му е и шанса. А как ще го използват тоя шанс ..предстои да видим
  Bullstar
 • Последните данни за пазара на смартфони в Европа (за трета четвърт на 2012) показват 65% усреднен дял на Android, като в някой държави (Италия) е около 80%. Интересна статистика за Nokia : When Elop took over, Nokia had 33% market share in smartphones. Today it is 4%. Here is your Elop Era market share collapse by Nokia (so far): Q4 2010 - 29% (Elop first quarter in charge) Q1 2011 - 24% (Elop announces new startegy at start of quarter) Q2 2011 - 16% Q3 2011 - 14% Q4 2011 - 12% (Windows based Lumia phones start to sell) Q1 2012 - 8% Q2 2012 - 7% (Microsoft \'Osbornes\' Nokia\'s Lumia line) Q3 2012 - 4% :P
  A4i
 • [Quote]След излизането на WP 8, операционните системи за телефони в пълният смисъл на думата стават две.[/Quote] Напълно вярно - 50% Андроид и 50% всичко останало :D
  AVKansazov
 • След излизането на WP 8, операционните системи за телефони в пълният смисъл на думата стават две. WP 8 и тази на Apple. Софтуерчетата на търсачката не влизат в тази класация поради голямата им фрагментираност. Просто не е ясно с кое от софтуерчетата да сравниш Windows Phone 8! (сменят се през няколо месеца).
  РИМ
 • Презентацията – пълно разочарование . И Джесика Алба не оправи работата. И ако за самата презентация можеш си затвори очите – то тоталното разочарование от самата УинФон 8 ОС – това вече нищо не го оправя. УинФон 8 си е много близо – ама много – до УинФон 7.х Като цяло само – ПР,реклама, лозунги и фанфари. Полезна информация – почти никаква. Например: Многозадачност – има ли я – няма ли я -как е реализирана…колко приложения могат да работят- повтарям да работят а не само да ми висят в паметта в фон тежим… - нищо не се каза ! По лесната връзка с ПС – Ок през скай Драйв ясно – а директно с кабел към ПС като как ще е … безумието ЗУНЕ ще трябва ли пак или най накрая ще си е като нормална флашка…и тука никакво инфо ! Всички Уиндоуси били на едно ядро – е на мене като на обикновен потребител , кво тряба да ми дреме… Видяхме ги колко са събместими Уин РТ и Уин 8 – та…софт съвместимост между Уин РТ и Уин Фон 8 – ще има ли… уж са на една платформа (ARM) – би трябвало ама…и тука инфо нула. Иначе неадекватните истории си продължават на пълна газ. Кидс Корнер – нещо като..вход за Гости – е това е пълна измишльотина – цялото фамили седи и чака татенцето да се върне от работа и да му наскачат на УинФона . Да де – ще дам аз на 5..6 годишната ми шерка да троши машина за над 1000 лева – как ли пък не – купувам и един китайски таблет - ефтинджос за 200 лева – да си цъка Ангри Бърдс до умаляване – хем ще съм на спокойствие хем и като го строши няма да ме е яд. Ама в САЩ били евтини Уин Фоните – ами тогава ще взема на всеки по един от фамилията – защо да сме само с един в къщи… Руумс – чат стаите – можеш си прави групи от контактите и да си чатите вътре –ама само дето са със Уин Фони – е какъв е смисъла от това – при условие че вече в Скайпи (заУинФон) можеш да си правиш и групи и то не само от УинФон собственици… Че бъдеще има – верно – ама ще е някъде към Уин 9 , а по вероятно Уин 10
  Bullstar
 • дрън дрън ярина :) най-смешното, от които е , че Нокиа била европейска ... за това вече няма никакво производствено звено в Европа... всичко е Китайско (корейско, тайванско и тн) а това , че е с най-добър хардуер изобщо не е водещото в днените условия на криза... както казва финансовия директор на виваком.. дори и да предлагаш най- доброто качество на пазара ако не го предлагаш на достатъчно достъпна цена - ефекта е слаб Много ми е интересно какво от това , че телефона и компа ми ще са с уиндолс 8 ? кое е по-различното от това да са ми с андроид и уин 7 например...... GOOGLE DRIVE има от доста време и синхронизация на календари и тн За сметка на това не мога да си сложа 1 wallpaper дори ...за каква персонализация говорим изобщо !? да си сменя размера и цвета на квадратите... ми ако искам направо да ги махна !!?!
  Loоper
 • Това вече е операционна система. Думата система добива нов смисъл. Обхваща персоналният домашен компютър, лаптоп, таблет и телефон! И всички говорят и комуникират на един език. След излизането на WP 8, ако домашните персонални устройства са ти със Windows (независимо кой), и се засилиш да купуваш смартфон с друга операционна система правиш много съмнителна инвестиция. Извод: WP 8 е най-добрата ОС за смартфон. Нокия Лумиа 920 е най-добрият телефон за тази система поради най-добрият хардуер, най-добрата камера и още много най... и защото е Европейска марка, а не Азиатска!
  РИМ
 • Аз лично смятам че, MS имат огромният шанс да успеят с тази мобилна платформа която спред набляга на най-важните неща за един потребител на smartphone а именно персонализацията и социялният фон на телефона. Силно се надявам да успеят защото за момента пазара е пренаситен на две платформи от които аз лично съм пренаситен въпреки факта че винаги има нови и нови подобрения.
  i_marto
 • За целта трябва да работим с телефони с процесори на Intel, а те не са от най-разпространениете в момента. За сега могат да обединят WinPhone с WinRT, но отзивите за последния са много противоречиви, и аз също съм склонен да си мисля че това са усилия, хвърлени на вятъра от MS.
  agb
 • [Quote]Това, което до преди седмица беше бъдеще сега е настояще - интеграция на Windows 8 & Windows Phone 8. Това е най-важното, това е фундамента.[/Quote] Нещо си в грешка. Бъдещето е Win Phone & Win for PC да станат едно и също нещо. Това е което M$ обещаваха с Win 8, ама нещо не им се получи.
  Parmenion
 • Това, което до преди седмица беше бъдеще сега е настояще - интеграция на Windows 8 & Windows Phone 8. Това е най-важното, това е фундамента.
  asenna5
 • На мен пък много ми хареса освен Live Apps и Деткия кът и наличието на Скайпа. Браво на Microsoft, най-накрая се постараха да направят нещата завършени :D.
  julianjulian10