Официална премиера на новите устройства Nexus и на Android 4.2

Официална премиера на новите устройства Nexus и на Android 4.2
Капризите на времето, заради които Google отмени днешното си събитие, не попречиха на компанията да обяви официално новите устройства от серията Nexus. Вече писахме за информацията на The Verge, но междувременно Google публикува всичко най-важно за новите модели и за платформата, която ще ги задвижва - Android 4.2.

Новата платформа

Както вече стана ясно, една от основните промени в нея е добавянето на възможност за създаване на потребителски профили, които ще позволят вписването с различни акаунти от Google. По този начин потребителите ще имат достъп до своята персонална информация - снимки, електронна поща, контакти, отметки и т.н. Android 4.2 включва и функцията Gesture Typing, което е подобна на Swype и позволява въвеждането на текст с плъзване на пръст върху буквите от думата, която искате да изпишете.

Платформата вече поддържа и безжични дисплеи, така че ще можете да прехвърлите филм от телефона или игра на голям екран. Възможностите на Google Now се увеличават с повече карти, които услугата може да покаже - информация за полети, резервации за ресторанти, потвърждения от хотели, близки интересни места, информация за прожекциите в близки кина и т.н. Тези подобрения вече са достъпни за потребителите на устройства с Android 4.1+ чрез ъпдейт на приложението Google Search.

Повече за възможностите на Android 4.2 можете да прочетете тук.

Повече забавления

Google разширява обхвата и на услугата Google Play и тя вече ще поддържа купуването на филми в повече страни - Канада, Англия, Франция, Испания и Австралия. От 13 ноември в Европа (Англия, Франция, Германия, Италия и Испания) ще бъде достъпна и музикалната част от Google Play. Потребителите от тези страни ще могат да купуват музика от магазина и да съхраняват свои файлове до 20 000 на брой, които ще са достъпни за слушане през всяко устройство с Android и всеки браузър.

Заедно с увеличаването на обхвата на музикалната услуга ще стартира и функция, която ще сканира колекцията в компютъра на потребителя и при откриването на съвпадения с каталога на Google автоматично ще добавя песните в онлайн библиотеката, без да се налага качването им. След Европа тази опция ще стане достъпна и в Щатите и ще е напълно безплатна.

Устройствата

Nexus 4 вече не крие никакви тайни за нас, благодарение на многобройните появи на устройството в интернет. Разполага с впечатляващ набор от технически характеристики, сред които се отличават 4.7" True HD IPS Plus дисплей с WXGA резолюция (768 x 1280 пиксела) и четириядрен процесор Snapdragon S4 Pro с честота 1.5GHz, 2GB RAM графичен ускорител Adreno 320. Устройството има 8МР камера, към която е добавена новата функция Photo Sphere. С нея могат да се правят панорамни изображения не само в хоризонтална посока, но и във вертикална - подобна екстра има и iOS 6. Nexus 4 е с размери 133.9 x 68.7 x 9.1 мм и тежи 139 грама. Разполага с батерия с капацитет 2100 mAh.

Продажбите на смартфона в Щатите, Англия, Германия, Франция, Испания и Австралия започват на 13 ноември, като той ще може да се купи от Google Play Store. В края на ноември телефонът ще се появи и в обикновените магазини. Както вече писахме, цената е 299 долара и 349 долара за вариантите с 8GB и 16GB памет.

Промените при Nexus 7 не са изненадващи - таблетът ще се предлага вече с 16GB и 32GB вградена памет на цена съответно 199 и 249 долара. За 299 долара ще е достъпна версия с 32GB и HSPA+ възможности за мобилна връзка. По-интересен е Nexus 10, който според Google е идеален за гледане на видео и четене на книги и списания. Това е така заради неговия 10" дисплей с резолюция 2560 х 1600 (300 ppi), която е значително по-висока от резолюцията на iPad 3 (2048х1536). Използва двуядрен процесор Samsung Exynos 5 (ядра Cortex-A15) с честота 1.7GHz.

Батерията на устройството стига за 9 часа гледане на видео, а за да е по-комфортно то, ще се погрижат насочените напред стереоговорители. Тъй като устройството е с Android 4.2, то може да бъде конфигурирано с различни потребителски профили. Цената на Nexus 10, който също ще се продава от 13 ноември, е 399 долара за модел с 16GB памет и 499 долара за модел с 32GB.

  • Тези цени устройват напълно потребитеря, но: Дали гугъл не си вкарват автогол с тези цени - все пак всички производители, ползващи андроид при такъв хардуер слагат цени от по 500-600 евро. При цена от 300$,гугъл подбива продажбите на всичките си основни партньори (или поне на хай-енд устройставата им) Някои от тях като HTC eдва се крепят на пазара и вече правят плахи опити да бягат към Windows 8 ( не че преди това не правиха телефони и с win7) Ако и при следващото си устройство и нова версия на ос се повтори тази тенденция - ниска/ подбиваща пазара цена може да се стигне до разрив между андроид като софтуер и основните хардуерни производители, ползващи тази ос. По този начин Гугъл влиза в директна, еднолична борба с Епъл, каквато до сега по-скоро водеше чрез Самсунг и негативите бяха само за корейците. От Гугъл се подговиха добре за такава перспектива, придобивайки Моторола (на този етап въобще не е ясно, защо иначе ги купиха) При такъв сценарий може да оцелее само Самсунг, едно че имат доста повече натрупани капитали и друго, че развивaт и собствена ос ( бада, очакваща се скоро да мине към тизен (linux)) А какво ще стане със Sony и Htc, дали няма да ги видим в обозримо бъдеще с поддръжка от Епъл :D. Което пък може и да е добре, защото само юзери с бетонни глави могат да си купуват всяка година общо-взето един и същи телефон, ъпдейтващ се веднъж годишно, при това на баснословна цена. Остават само Майкрософт, който се обвърза почти изцяло с Нокия , който пък покрай андроид си зарязаха собствения симбиан Колкото по-бързо и пълно интегрират мобилната с настолната версия на Уиндоус-а, толкова по-добре за тях- иначе въобще не ги виждам на картата мобилните устройства.
    rumbo