Microsoft Surface Duo ще получи 3 ъпдейта до основни версии на Android

Microsoft Surface Duo ще получи 3 ъпдейта до основни версии на Android

Преди дни Microsoft обяви, че започва предварителните поръчки в САЩ за иновативното сгъваемо устройство Surface Duo, което компанията позиционира като премиум предложение с фокус върху продуктивността. Устройството ползва Android, така че веднага се появиха въпроси около поддръжката, която компанията възнамерява да осигури. За повечето компании максималният срок е 2 години, но Google обещава 3 години основни ъпдейти, към което наскоро се присъедини и Samsung за своите флагмански продукти.

Оказва се, че потребителите на Surface Duo няма защо да се притесняват в това отношение. Представител на Microsoft е потвърдил за XDA Developers, че устройството ще получи 3 години ъпдейти на операционната система и на сигурността. Това означава, че на теория Surface Duo би трябвало да получи и Android 13, защото ще се появи на пазара с Android 10. Засега компанията не уточнява честотата на ъпдейтите, но през първата година ще осигурява поправки на сигурността всяко тримесечие.

Microsoft потвърждава, че Surface Duo ще разполага с отключен bootloader, което означава, че потребителите ще могат лесно да получат root достъп и да инсталират алтернативен софтуер. Предстои да разберем дали това ще стимулира създаването на общност за софтуерни модификации, защото все пак нека не забравяме, че устройството струва 1400 долара и едва ли ще се продаде в голям тираж.

Като бонус добавяме и виртуалната презентация на Surface Duo, която Microsoft направи за избрани медии,  преди да обяви старта на продажбите. С нея можете да се запознаете отблизо с хардуера и софтуера на устройството.

Източник: XDA Developers