Microsoft все по-близо до премахването на паролите за вписване в Windows 10

Microsoft все по-близо до премахването на паролите за вписване в Windows 10

Microsoft предприема поредната стъпка към премахване на паролите от Windows 10, като с идното обновление на операционната система потребителите ще могат да използват алтернативни методи за вписване. Това ще може да става чрез лицево разпознаване (Windows Hello), пръстов отпечатък или PIN код, а опцията за въвеждане на парола просто ще изчезне. Новата функционалност се нарича „make your device passwordless“ и ще е деактивирана по подразбиране.

Според Microsoft използването на PIN код е далеч по-сигурно от паролите, което се дължи на факта, че той се съхранява локално в устройството, а не се предава към отдалечена локация. Windows 10 пази данните за логин в Trusted Platform Module (TPM), което подсигурява тяхната защита. Междувременно компанията се опитва да убеди потребителите на операционната си система да активират и двустъпкова оторизация чрез SMS или отделно приложение authenticator.

С последното обновление от месец май на Windows 10 потребителите вече могат да настроят и се впишат в Windows 10 само чрез добавянето на телефонен номер към Microsoft акаунт. Такъв може да се създаде без парола като вместо потребителско име бъде въведен мобилен номер, на който ще бъде изпратен код за вписване. Компанията от Редмънд планира да позволи премахването на опцията за въвеждане на парола сред изборите на екрана за вписване в Windows 10 и за бизнес потребителите през Azure Active Directory. Те ще могат да ползват ключ за сигурност, Windows Hello или външно приложение.

Източник: Microsoft

Оферти на деня