Доналд Тръмп не харесва криптовалутите

Доналд Тръмп не харесва криптовалутите

Президентът на САЩ – Доналд Тръмп, открито критикува криптовалутите и призова компаниите, занимаващи се с тях, да кандидатстват за банков лиценз, за да са обект на американски и международни регулации. Според него те трябва да отговарят на тези изисквания, ако искат да „станат банки“, което е в разрез с идеята зад криптовалутите.

„Не съм фен на Bitcoin и други криптовалути, които не са пари и чиято стойност е силно нестабилна и не се базира на нищо“, заяви той в публикация в Twitter. Засега няма официална реакция от страна на американските институции или Facebook, чиято бъдеща валута Libra е една от причините за изказването на президента. Наскоро САЩ поискаха от компанията да спре плановете си за реализация на проекта, за да се проучат рисковете за световните финансови пазари и националната сигурност.

Федералният резерв вече е съставил работна група, която ще следи проекта и ще си сътрудничи с централните банки на други държави. Миналия месец Facebook обяви детайлите около своята криптовалута, която според компанията ще позволи на милиарди потребители да правят финансови трансакции навсякъде по света. Най-голямата американска банка – JPMorgan Chase & Co, също планира да пусне собствена цифрова валута.

Оферти на деня