Microsoft заменя журналисти с AI технологии

Microsoft съкращава журналисти и редактори в подразделенията си Microsoft News и MSN, като част от промените, които компанията предприема с интегрирането на технологии с изкуствен интелект (ИИ). Работата на служителите ще бъде поета именно от такива решения, като те ще избират новините и съдържанието, което ще бъде представяно в браузера Edge през MSN.com и в приложенията Microsoft News.

Голяма част от съкратените служители са част от подразделението SANE (търсене, реклами, новини, Edge), като сред задълженията им е подбирането на новини. От компанията заявяват, че промените не са породени от пандемията с новия коронавирус, но медийният бизнес в целия свят пострада сериозно заради нея. Ограниченията доведоха до отлив на рекламодатели и спад в приходите от тази сфера.

Според Business Insider около 50 работни позиции в САЩ са засегнати от последния ход на компанията. Освен това има и съкращения извън страната, включително 27 души в Обединеното кралство. През изминалите месеци Microsoft насърчава издателите и журналистите също да използват технологии с ИИ. На тях се разчита за сканиране, обработка и филтриране на съдържание. Технологията може да препоръчва и снимки, които да бъдат използвани в материалите.

Източник: Business Insider (изисква регистрация)

  • Според мен допускат голяма грешка.В някои сектори човешкият елемент не може да бъде заменен от изкуствен интелект и от Майкрософт май искат да го разберат по трудният начин.
    tyrboman