Google очаква милиарди печалба от платените абонаменти за облачно пространство

Google очаква милиарди печалба от платените абонаменти за облачно пространство

През последните няколко месеца Google започна да премахва редица предложения за допълнителон безплатно облачно пространство, а изчерпването му подтиква потребителите да преминат към някои от платените абонаменти Google One. В днешно време количеството данни, което генерираме, става все по-голямо и съответно много хора достигат бързо ограниченията на безплатните акаунти. Това води до заплаха от загуба на достъп до писмата, снимки и други лични документи, ако не бъде избран платен план.

За повечето потребители цената не е висока, като таксите започват от 3.99 лв. на месец за 100GB облачно пространство, но печалбите за компанията са в рамките на милиарди долари годишно. Основната причина за преминаване към някой от платените абонаменти е услугата за електронна поща Gmail, която до 2013 разширяваше количеството безплатно пространство за съхранение. Междувременно започнаха да изтичат сроковете на допълнителни пакети, които редица потребители получаваха при покупка на нови устройства или от други източници, а достигането на лимита води до ограничаване и на входящата поща.

Друг, макар и по-различен пример е облачната услуга за съхранение на снимки Photos, която също се числи към единната квота за пространство на всеки акаунт. Смартфоните Pixel предлагаха неограничена възможност за съхранение на снимки в оригиналната им резолюция, но това се промени с Pixel 4, при които тази опция вече липсва. От своя страна потребители подеха онлайн петиция за връщане на неограничената опция, като в нея вече са се подписали близо 12 000 души.

С наличието на все повече и по-достъпни смартфони, драстично се увеличава броя на заснетите снимки, като според някои оценки през 2017 те са достигнали 1.2 трилиона. Това води до бързото запълване на вградената памет за файлове и много потребители прибягват към онлайн пространство, каквото предлагат редица компании. Трябва да отбележим също, че в Google Photos можете да изберете опция за компресиране на снимките, което не използва от наличното пространство.

През май компанията обяви услугата Google One, с която въведе промени в плановете с облачно пространство, като добави по-евтини варианти и включи допълнителни екстри. Безплатният план, който е достъпен за всички потребители, включва 15GB облачно пространство, а цените на платените достигат до 629.99 лв. на месец за 30TB. В рамките на това пространство влизат всички файлове от Gmail, Google Drive и Photos. Всички тези услуги имат по над милиард потребители, а дори само 10% от абонатите на Gmail да преминат към базовия план, който в САЩ е с цена 1.99 долара на месец, това ще донесе на компанията допълнителни близо 2.4 милиарда долара годишно.

Този бизнес от години носи много добри приходи на Apple, чиято облачна услуга iCloud предлага 5GB безплатно пространство, а най-евтиният план е с месечна такса от 0.99 долара и включва 50GB пространство. Подходът на компанията за преминаване към него или по-висок план е директен, като при достигане на лимита потребителите получават съобщение, което ги приканва или да изтрият файлове, или да изберат друга опция за съхранение.

По-достъпните и безплатни алтернативи включват бекъп на съдържанието от устройството в компютър или външен диск, както и добавянето на още памет в смартфона, ако това е възможно. Друг вариант е да прегледате съдържанието, което съхранявате онлайн, и да премахнете това, от което нямате нужда. Доста често имаме много дублирани снимки и излишни клипове, които заемат пространство, без реално да имаме нужда от тях.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня