Много приложения в Play Store са инфектирани от зловредния код Xavier

Много приложения в Play Store са инфектирани от зловредния код Xavier

Според информация на Trend Micro над 800 приложения в Google Play Store са заразени със зловредния софтуер Xavier, който е бил открит още преди две години, но оттогава е продължил да еволюира. Той е бил открит в много типове безплатни приложения като редактори на изображения, софтуер за фонови изображения (тапети) и инструменти за смяна на мелодията на звънене, които имат милиони изтегляния. Това означава, че има голяма вероятност да са заразени огромен брой устройства, без потребителите да са наясно с това, тъй като еволюиралият код може да остане незабелязан дори от антивирусни приложения.

Новата версия може да се свърже с отдалечен сървър и да изтегля допълнителни компоненти, които се инсталират в засегнатото устройство, а в допълнение може да изтегля и друг зловреден код, което прави софтуера още по-опасен. Освен това се оказва, че Xavier може да извлече всякаква потребителска информация от устройството. Изглежда, най-засегнати са потребителите в Югоизточна Азия и по-точно Виетнам с 23,27% от заразените устройства, Филипините (19,14%) и Индонезия (8,23%). Засечени са обаче инфектирани устройства и в САЩ и Европа.

Източник: Trend Micro

 • Няма начин да се обидя. Вие стоите в 20 век и вярвате в световната конспирация. Явно не желаете да ползвате пълноценно услугите на Гугъл, а аз пък желая. Лека вечер :)
  Боби13
 • Не се обиждай, но просто пора като теб не могат да осъзнаят сложността на ситуацията.
  velnsl
 • Явно не сте за тази епоха. Вземете си една Нокия фенерче и ще бъдете спокойни :)
  Боби13
 • [Quote]Две коренно различни технологично епохи[/Quote] Едните се бориха против това, след което достигнаха до много по-долно ниво на следене. Преди с агенти, сега с телефони. Разлика няма.
  velnsl
 • Това оправдава ли следенето?
  geleto_
 • И нямаше Гугъл, Интернет и т. н. По-глупаво сравнение можеше ли да измислиш ? Две коренно различни технологично епохи !
  Боби13
 • [Quote]щото следенето и пращането на данни към някой си там , си е нещо естествено[/Quote] Напълно съгласен. Навремето радетелите се бориха срещу държавна сигурност, следенето на хора. Бленуваха за свобода. Ето ви сега свобода за каквато не сте и мечтали - всяка снимка, всяка дума може да се окаже там, където най-малко желаете. При Бай Тошо навремето имаше по-голяма свобода.
  velnsl
 • Не исках да навлизам в тази тема, но съм напълно съгласен, че 99% от потребителите не знаят как да опазят данните си. И това не е тяхна вина. :)
  muamamu1
 • Ами Windows 10 - официално праща сума ти данни в САЩ, а и да изключиш опциите пак праща, но по-малко. Ако пък го активираш пиратски - създаваш мрежов адаптор, с който се доверяваш на напълно неизвестни съмнителни типове. На Линукс, ако инсталираш skype, не можеш да му убиеш процеса по никакъв начин...
  tzincbg
 • Ако разчиташ да си правиш плащанията през телефона, считай, че вече "личните" ти данни не са лични. ;)
  muamamu1
 • Няма такова нещо - аз съм с Андроид и никога не са ме точили, а хора с Iphone са им точили картите. Защо? Защото зависи не от операционната система, а от това дали вярваш на мейли със заплахи от банката, НАП, Paypal или печалби и дали ги кликаш, дали си въвеждаш номера в съмнителни магазини, дали проверяваш сайта наистина ли е на paypal или само прилича, дали си купуваш приложенията или ги сваляш пиратски, дали кликаш като малоумен на реклами за игри, ъпдейти, антивирусни или не. Че после рев по форумите "Aliexpress ми източиха картата". Ами не,НЕ СА те. И да я триеш вдеки път да я нямат е лоша идея, така друг keylogger я прихваща при въвеждането всеки път...
  tzincbg
 • Мдаааа, ако го ползваш за "айляк", не е проблем. Но, ако разчиташ на устройството да правиш с него разплащане и различни финансови транзакции, навързани на него реални профили с лични данни, е тогава е голям проблем. (blush):D:P
  vasilissv