Мобилните мрежи ще се сринат през 2016 според "Делойт"

Мобилните мрежи ще се сринат през 2016 според
Само след 4 години мобилните мрежи ще се сринат, а потребителите ще получават значително по-лоши услуги на значително по-високи цени. Такава е прогнозата на консултантската компания "Делойт", която е част от ежегодната прогноза на фирмата за развитието на медиите, комуникациите и технологиите.

Анализът на "Делойт" показва, че трафикът, който се генерира от смартфонитеq ще нарасне 50 пъти до 2016. В резултат на това в САЩ примерно ще се получи огромен дефицит в честотния спектър, а скоростите на сваляне през мобилните мрежи ще паднат до под 1 Mbit. Според документа единственото решение на проблема е операторите да вдигнат цените на услугите и да наложат по-стриктни ограничения за използването на мобилния интернет.

Пак според същия анализ дори навлизането на новия стандарт LTE Advance, който оптимизира двойно използването на наличните честоти, ще реши проблема само за една година, след което нарастването на трафика отново ще изпревари нарастването на капацитета.

http://www.deloitte.com/view/en_US/us/Insights/hot-topics/emerging-technologies/index.htm

 • Бъдете спокойни този недостиг в БГ няма да го има в близките десетилетия. Някакси не виждам много пенсионери със смартфони а младите сме една шепа хора :D
  Nistel
 • Лично аз слушам интернет-радио. :) Но можеше и например да говоря по скайп или нещо друго - винаги има какво да тегли доволно много трафик.;) И то без да изисква кой знае какви максимални скорости (Което се опитват да ни убедят от операторите, че е по-важното нещо. Все пак наистина няма да тръгнем да теглим филми).
  mkpetrov
 • Именно филми. YouTube и Facebook са основните консуматори на трафик. Като си прегледаш новините във фейса, разгледаш 10-ина снимки, и 1-2 клипчета, и съответно ти качиш 1 клип и 2-3 снимки дневно, и като превъртиш 10-ина клипа в YouTube и като сложиш нормалния трафик на смартфона за времето, синхронизация с пощенски сървъри и т.н. и 50-60 МВ ги имаш. За един ден. И като сложиш Skype, Viber, Tango и другите разни VOIP да проведеш няколко разговора, ето ти ги още 10 МВ на ден. Siri-то не го броим, защото е само на iP но то също може да ти натрупа едни 10 МВ на ден... Както виждаш консумацията може да е неограничена почти :). И ако не си стоиш вкъщи, а скиториш по улиците и пейките, и не ти се занимава да търсиш постоянно къде има свободни мрежи, е ето ти го оператора е паднал в канала... Аз лично ползвам телефон с Windows Mobile, който генерира много малко трафик, в сравнение с новите андроиди, не си ровя във FB от телефона, рядко говоря по скайпа през него и никога не гледам YouTube. И при все че си получавам цялата e-mail кореспонденция на телефона (около 50 писма на ден) и чета вестника си всеки ден на телефона, месечно генерирам около 200 МВ. При това разчитам изцял и само на мрежата на оператора и почти не ползвам WiFi.
  agb
 • На мен друго ми е интересно, какво толкова правят хората през своите смартфони и таблети? Аз примерно на смартфона имам 1500мб и никога не мога да ги изразходя, все пак живееме в 21 век и едва ли има хора без рутер в къщи, също така wi-fi има във всички заведения. Много ми е интересно филми ли теглят през тия смартфони? Знам, че веднага, ще ме опровергаете, но интернета е навсякъде около нас, че да генерираме огромен трафик от смартфона и таблета!
  Ванката
 • Не се съмнявам, че тепърва ще се ограничава все повее интернетът, въпреки, че и скорости под 1мб са си достатъчни и ще са много по-малко зло в сравнение с ограниченията и евентуално увеличаващите се цени.
  mkpetrov