Мобилните телефони може да са рискови за някои самолети на Boeing

Мобилните телефони може да са рискови за някои самолети на Boeing

Според доклад на Федералната авиационна администрация (FAA) от 2014 година клетъчните телефони и други типове радио сигнали могат да доведат до катастрофа при някои модели Boeing 737 и 777. Оказва се, че над 1300 самолета, регистрирани в САЩ, са оборудвани с екрани в пилотската кабина, които са уязвими на смущения от Wi-Fi, мобилни телефони и дори външни сигнали като метеорологични радари. От FAA са дали срок до ноември 2019 за подмяна на таблата, произведени от Honeywell.

Сред възможните проблеми са изчезване на критични за полета данни като скорост, височинна и навигационна информация, което може да доведе до загуба на възможността за управление на самолета. Honeywell не са получавали данни за подобни проблеми по време на полет, а Boeing са пресъздали такъв случай в лабораторни условия през 2012 година, но само при споменатите модели. Междувременно Honeywell са разпространили софтуерно обновление, което в момента е в процес на тестове, след случай на изгасване на всичките шест дисплея в кабина, но то не се дължи на интерференция.

От компанията вече са заменили 8000 от проблемните около 10 000 компонента, а до цялостното завършване на програмата остава подмяната на още около 400. Остабалите дисплеи са в самолети, които не са в употреба, ремонтирани са на други места или са от региони, в които регулаторите не са поискали посмяната им. Засегнатите Boeing 737 са предшественици на проблемния вариант Max, който участва в две авиокатастрофи в рамките на по-малко от пет месеца. Дисплеите в пилотските кабини при този модел са произведени от Rockwell Collins, която вече е част от United Technologies.

Според професор Тим Уилсън от Авиационния университет Ембри-Ридъл колкото повече телефони излъчват радио сигнали по време на полет, толкова по-голям е потенциалът за смущения при системите на самолета. Той добавя, че най-силен интензитет имат сигналите, с които устройствата се свързват към наземните базови станции. Много авиолинии вече позволяват на пътниците да оставят телефоните си в самолетен режим, което позволява свързването им с Wi-Fi мрежи. Това не е проблем, защото антената се намира на няколко метра, докато мобилните базови станции са много далеч и телефоните работят при по-висока мощност.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня

  • Simulant: може би, защото е един от двата засегнати модела!!! Не четете ли статията преди да коментирате?!?!?
    amato17
  • И защо са изтипосали на снимката този Боинг 737 от 70-те години?
    simulant