Мобилно плащане за паркинг

Мобилно плащане за паркинг
Столичани ще плащат за общинските паркинги със SMS по мобилните си телефони. Това предвижда проект на новия шеф на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Ивайло Николов. Шофьорите ще могат да се регистрират на сайтовете на "М-Тел" и "ГлоБул" с номерата на своите GSM-и, както и с регистрационните номера на автомобила си. Така, като оставят колата си в "синята зона", те само ще пратят SMS на кой паркинг и на кое място е возилото им.
Тук е мястото да се добави, че от година във Виена и 5 други града в Австрия действа същата система, наречена m-parking. Според информация, публикувана на сайта на Siemens, от системата, изградена от подразделението Siemens Business Services, досега са се възползвали около 50 000 водачи, които заплащат таксите за паркиране посредством мобилен телефон и SMS. Оказва се, че технологията, изградена в сътрудничество с Mobilkom Austria, е най-успешният проект за мобилен бизнес в страната. За потребителите процесът на паркиране се улеснява значително, като не е необходимо търсене на таксуващо устройство или на дребни пари, а времето може да се удължи дистанционно чрез мобилния телефон. Улеснява се и общинската работа в отчитането на паркинг местата, а в градската хазна влизат повече средства.
Системата работи по следния начин: водачите регистрират своите мобилни номера и номерата на автомобилите на сайта www.m-parking.at или по телефона. Кредити за паркиране се закупуват чрез кредитна карта и след това всичко, което трябва да се направи, е да се паркира. След това потребителите изпращат SMS с времето, за което ще паркират, а 10 минути преди то да изтече, се получава обратно съобщение с информация за това и пак чрез SMS то може да се удължи. Съществува дори възможност за неговото намаляване. Следенето на коректното изпълнение се извършва от служители, снабдени с PDA с безжични възможности, посредством които в центъра се проверява дали даден номер е заплатил или не. Припомням, че последните очаквания са към 2008 година мобилните разплащания да достигнат 37,1 милиарда долара при 3,2 милиарда за 2003 г.