Мобилно приложение превръща говор към текст в реално време за ученици и студенти с увреден слух

Мобилно приложение превръща говор към текст в реално време за ученици и студенти с увреден слух

Българското подразделение на Samsung Electronics и фондация „Заслушай се” обявиха, че услугата за трансформиране на говор към текст, чиято пилотна фаза стартира в края на миналата година, вече работи изцяло самостоятелно. Мобилното приложение „Говор към текст powered by Samsung” може в реално време да превърне реч в писмен текст, а по време на пилотните тестове услугата се осъществяваше с помощта на стенографи. След допълнително подобряване системата вече е напълно автоматизирана и може да работи без човешка помощ.

Създателите посочват, че в момента приложението е предназначено да подпомогне образованието на деца и младежи с увреден слух. Така глухите ученици и студенти ще имат възможност да прочетат всичко, което преподавателят говори, включително и това, което казва, докато пише на дъската. В момента 7000 деца с различна степен на загуба на слух посещават масови училища и изпитват сериозни затруднения в час, като са принудени да четат по устните, за да успеят да разберат това, което казва учителят. Подобна е ситуацията и с близо 300 студенти с увреден слух, които пропускат по-голямата част от информацията, предадена по време на лекциите.

Услугата за трансформиране на говор към текст се реализира чрез инициативата Tech Institute на Samsung, която осигурява професионално обучение под формата на практически курсове за студенти, чрез които младежите подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на трудовия пазар. Студенти, участващи в професионалните курсове на Samsung, са част от екипа от IT специалисти, който е разработил платформата. Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух да участват пълноценно в социалния живот.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Не става ясно нужен ли е интернeт, за да се осъществи процеса, благодарение на GOOGLE. A за Самсунг рекламата.
    dancho1