Моделът на Android е предпоставка за пиратстване на приложения и софтуер

Моделът на Android е предпоставка за пиратстване на приложения и софтуер
Мат Гемел е от Шотландия и работи като автор на софтуер. Наскоро той публикува в блога си материал за философията на отворения код на Android. Според него именно стремежът на Google да направи Android максимално отворен е довел до възможността потребителите толкова лесно да заобикалят официалните пътища за закупуване и инсталиране на приложения, което съответно дава малко основания на хората да плащат за официалните версии на софтуера. По принцип Мат Гемел пише приложения за iOS, така че позицията му едва ли е безпристрастна, но и не трябва да забравяме, че съвсем наскоро играта Dead Trigger беше пусната безплатно именно заради множеството пиратски копия.

http://mattgemmell.com/2012/07/23/closed-for-business/

 • Ти ела! Аз съм в София!:) Като искаш каубойска среща, когато кажеш на "Кошарите"-в Южния парк.:) Отдавна не съм правил спаринг, но ще си припомнин бързо!
  Ванката
 • Ти ела, ще видим по какво е. И не съм си сменял никакво мнение, стига си квакал. mod edit: Системно нарушаване на правилата. Бан. vladovn
  keyone
 • Пич, поне не си сменяй мнението като жена, деева... То, като се замисля, под този ник може и жена да пише...
  KOBRETI
 • [Quote]П.С. За желаещния да ме бие- между от 5 до 7 октомври съм в Стара Загора на турнир, очаквам те.[/Quote] А, сега не си във форма, викаш - и да дойдем, когато си се стегнал за състезанието :D И какво състезание има - някакво санда ли пак правят старозагорци?
  KOBRETI
 • Защото не знам за този сайт. Сега се сетих, че скоро имаше новина, че някакъв човек е намерил цаката на iOS приложенията. Веднъж закупен лиценз за дадена програма и после съвсем безплатно може да си я надгражда. Така че за всички OS има кракнати приложения, дупки в сигурността и т.н. Почти няма хубаво приложение при която и да била OS, което да не може да се намери кракнато!
  nmnikolov
 • Нещо разправяше за нервност :|
  AVKansazov
 • Кой ти обяснява, е е лошо да пиратстваш, бе? Ей, след няколко дена пак ти ще ми разправяш как се заяждам и т.н., а виж как пишеш самият ти!
  keyone
 • http://applanet.net/ защо никой не го спомена ?
  vYv
 • Аха, значи до преди месец ти си пиратствал всичко, но сега вече понеже ти си се бръкнал за няколко програмки и всички други, които не си плащат, са най-долната измет на света? Това най-малкото е лицемерно... Ти си като един бивш пушач, който обяснява на другите пушачи колко е вредо да пушиш... Айде скрий се някъде :D
  KOBRETI
 • Честно казано, не изпозлвам навигации, но нека го кажем така- няма смисъл да спорим, защото имаме различни нужди, съответно и критерии.
  keyone
 • Е, нали от всеки android отиват по 20-30$ в apple, m$ и други патентни тролове - все пак нещо се плаща за софт. Освен това android market предлага повече безплатни приложения. Предлага и безплатни, които за iOS са платени. Също така android има по - голяма функционалност out of the box в сравнение с iOS. При мен лично например менютата на iPhone са неподредени напълно и винаги се налага да го джейлвам за да мога да го персонализирам. Та той ми е удобен точно колкото една nokia - всичко става, ама трябва повече време. Докато го докарам да ми е удобен като se a1, то почва да лагва, забива, загрява и точи батерията като ламя. Преди три месеца ходих в румънище. Имам си любима навигация, но реших да пробвам с iPhone как е. Имах сложени три различни, кракнати. След nuvifone не очаквах да има нещо по - зле, но бърках. Ако трябваше да ги плащам, то трябваше да дам около 350-400лв. за нещо което не ми харесва. Определено доста лоша инвестиция. Затова продължавам да си карам с android-ската, тя ми е платена и една за win ce 5 в колата, също купена. А този дето е написал, че "android е предпоставка...", дали някога е гледал колко пиратски windows има по света? А дали някога е правена анкета колко пиратски софт има инсталиран на windows? Win не е с отворен код (псувня в m$), а резултати са други. Определено не модела и не google имат вина.
  vladovn
 • Бях, защото не ми се плащаше. Но после решихд а си платя за всичко. И на компютърът ми имам само една програма, за която не съм си плащал. Защо? Искаш да докажеш нещо в желанието си да се заяждаш? Защото не виждам нищо смислено в поста ти. Като изклчим хумора ти, който просто си отива с настроението във форума, не че е нещо особено.
  keyone
 • Ех, как пък успя да прегледаш всичките приложения в плейстор, че знаеш, че всичките не стават :-D я ми кажи ти, защо си бил с джейлбрейк до скоро - нали не ти трябват кракнати приложения, а и иос е толкова велика, че ти дава всичко необходимо :-D и ми кажи уиндоуса, офиса и фотошопа на компютъра ти легални ли са? :-D
  KOBRETI
 • Проблема не е в толкова в това дали има или няма а дали се пиратства или не. Този, който иска винаги ще намери начин. И в България и в Германия има закони, но тук не се спазват а там не. Въпрос на култура и манталитет. Болшинството от Андроид потребителите са от тези, които биха дали 1000лв за телефон, но не и 1лв за приложение .. всички правени класации и изследвания доказват това няма какво да се заблуждавате. Аз от около година нямам джейл на 4-ката си и нищо не ми липсва. Купувам си приложенията като най-скъпото беше навигацията, но пък един път се купува. После и да смениш телефона всичко си го имаш пак ..
  Nistel
 • Най - малкото, напиши "ios apps" в Google и забележете кой линкове изскачат най - отгоре. iOS, като всяка операционна система е изнасилена отдавна и се пираства също толкова колкото и на Android, ако не повече тъй като истинксите тузари и разбирачи признават само Apple (или Nokia).
  agroman12
 • Мога да му дам пример с TSF Shell: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tsf.shell&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS50c2Yuc2hlbGwiXQ.. Колко "леко" & бързо & плавно работи дори на по-слаби машини. Разбира се за оправдание ще използва цената, но стига да иска може и crack-нато да си го намери по неговия си начин с google :D
  centur
 • Повечето iOS потребители си плащат приложенията, докато тези с Андроид ги пиратстват. http://lazyoptimist.files.wordpress.com/2011/12/yao-ming-meme.jpg
  agroman12
 • На мен пък ми трябваше офис пакет с excel и безжичен печат. На 4s тъй и не намерих някой който да свърши тази невероятно трудна работа, добре, че не се охарчих десетки долари за различните предложения, никое не върши работа. На android имам docs стана работата за минута.
  vladovn
 • Значи, купил си 50 приложения. При Android щеше да купиш 10-на. Разбира се, дори и те щяха да бъдат по-калпави от тези във великия App Store. [Quote]влизах и видях, че няма приложение, което да ме грабне с леснотата си на работа и добър набор от функции.[/Quote]Влезе и как точно "видя" леснотата и набора функции, и на колко точно приложения? Въобще, за какъв вид приложение говорим?
  Sage
 • На мен пък навигациите за андроид много повече ми харесват, отколкото за iOS. Според мен избора на качествените навигационни приложения за андроид е по-голям. Казвам го това с оглед на това, че преди няколко месеца търсих и инсталирах такова приложение на Iphone на колега.
  nmnikolov