Новата версия на Motorola razr носи важни подобрения

Новата версия на Motorola razr носи важни подобрения

Motorola представи наследник на своя смартфон със сгъваем дисплей razr, който включва съществени подобрения спрямо първото издание. Една от най-важните промени е възможността за ползване и на nanoSIM карта в допълнение на eSIM - така устройството може да работи с всички мобилни мрежи, а заедно с това осигурява и опция за двусимова употреба. Както подсказва името му razr 5G може да работи и с мрежи от пето поколение, което се дължи на използвания в него чипсет Snapdragon 765G.

Препоръчани оферти

Новото устройство предлага познатата форма с вертикално сгъване на дисплея, но в дизайна са направени някои съществени промени. Така например брадичката вече е скосена и с намалени размери, а сензора за отпечатъци е преместен на гърба на телефона в логото на Motorola, където определено е по-удобен за употреба. Компанията посочва, че това е направено в следствие на потребителските предпочитания. Размерите на телефона остават почти непроменени (72.6 x 169.2 x 7.9 мм в разгънато и 72.6 x 91.7 x 16 мм в сгънато състояние спрямо 72 х 172 x 6.9 мм и 72 х 94 x 14 мм), а теглото е намаляло от 205 на 192 грама.

В същото време двете външни части на телефона вече са покрити с 3D стъкло Gorilla Glass 5. В конструкцията отново се ползва много метал, а компанията посочва, че има над 100 патента за нея. Двата дисплея запазват своите параметри. Сгъваемият е pOLED с диагонал 6.2" и резолюция 876 x 2142 пиксела (373 ppi), а този отвън е с диагонал 2.7" и резолюция 800 x 600 пиксела (370 ppi). Motorola изтъква подобрения дизайн на механизма за сгъване, но той отново не поддържа фиксиране в произволни ъгли подобно на телефоните на Samsung.

Иначе компанията остава уверена в здравината на механизма и посочва, че обикновените потребители отварят телефона по 40 пъти на ден, а по-взискателните правят това 100 пъти. Тестовете на Motorola са показали, че устройството издържа до 200 000 отваряния, което означава, че при 100 на ден ще са нужни 5 години за достигане на тази граница. Дисплеят има и специален филм, който предпазва от драскотини. По разбираеми причини смартфонът не е водоустойчив, но има водоотблъскващо покритие отвън и отвътре, което трябва да пази от пръски.

Телефонът се е сдобил и с увеличена памет - 8GB RAM и 256GB за файлове вместо 6/128GB в предходния модел. Батерията също е с увеличен капацитет от 2510 mAh на 2800 mAh, но отново поддържа бързо зареждане при 15 вата. Motorola посочва, че телефона би трябвало да осигури нормално време за автономна работа (ден без презареждане), защото много от функциите мога да се управляват през външния Quick View дисплей, което пести енергия.

Що се отнася до него компанията продължава да разширява функционалността му. Добавена е нова навигационна лента, която поддържа жестовете от Android 10, така че само с плъзване на пръст да достигнете до нужните функции. Иначе с плъзване върху екрана могат да се отворят камерата, новия панел с връзки към приложения или пък секция с любими контакти за бързо набиране или изпращане на съобщения.

Външният дисплей поддържа приложения като Google Maps, Spotify и YouTube Music, а Motorola посочва, че с него могат да работят и много други, така че на практика можете да изберете кои да са достъпни и отвън без да се налага да отваряте телефона. Компанията е добавила и връзки към няколко от съвместимите - камера, съобщения, калкулатор, Keep, Google News, Google Home и дори YouTube.

Камерите на телефона също са получили сериозен ъпгрейд, а освен това са получили и нов интерфейс, който ще достигне и до другите телефони на компанията. Основната камера вече включва 48МР (f/1.7) сензор с оптична стабилизация, което е сериозно подобрение спрямо 16МР сензор в предходния модел. Налице е и лазерен автофокус чрез добавения ToF сензор.

Motorola посочва, че това е една от най-добрите селфи камери на пазара, защото на практика тя може да се ползва и за такива снимки в комбинация с предния дисплей. Селфи камерата също е подобрена и вече осигурява 20МР (f/2.2) сензор. В софтуерно отношение откриваме Android 10 с полезните добавки на Motorola, които от известно време са познати с името My UX.

За разлика от предшественика му още от началото razr 5G ще се предлага в три цвята - черен, сив и златист. Продажбите ще започнат тази есен на цена 2999 лв.

Източник: Motorola