Мрежата на Telenor вече поддържа гласови разговори с по-високо качество

Мрежата на Telenor вече поддържа гласови разговори с по-високо качество

През последните дни много потребители на Telenor установиха, че могат да провеждат гласови разговори с много по-високо качество с други абонати на телекома. Ако и вие сте сред тях и се чудите каква е причината за тази неочаквана промяна, ще уточним, че всичко това е следствие от активирането на технологията HD Voice. Ако това ви звучи познато, сигурно е така, защото “Мтел” добави поддръжка за технологията още през 2011 година, когато на пазара все още имаше малък брой съвместими телефони. Положението днес вече е съвсем различно и на пазара има много устройства, които поддържат HD Voice.

По-важното в случая е, че Telenor подобрява сериозно потребителското преживяване на клиентите си, макар че гласовата комуникация все повече остава на заден план и бива изместена от многобройните приложения и услуги за комуникация, които предлагат и възможност за провеждане на гласови разговори. Във форума на сайта вече има много впечатления от подобреното качество, а за да се възползвате от него, трябва да са изпълнени няколко условия – да притежавате съвместимо устройство, да се намирате в обхвата на 3G мрежата на Telenor и да говорите с клиент на телекома, който отговаря на същите изисквания. Ако всичко това е налице, технологията се активира автоматично без допълнително заплащане.

Разликата в качеството на звука е толкова драстична, че веднага ще разберете, че разговорът използва HD Voice. Като цяло става дума за използване на нов кодек за компресиране на звука, преди да бъде изпратен към отсрещната страна. AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) има честотен диапазон 50-7000 Hz, което осигурява значително по-високо качество от стандартния кодек, който покрива 300-3400 Hz. Резултатът е звук с много повече информация в различните честотни ленти, който е значително по-естествен и ясен. Друга полза от технологията е намаляване на нежеланите фонови шумове. Успяхте ли вече да проведете разговор с HD Voice в мрежата на Telenor?

  • Да,прилича ми на разговор през фб месинджър.
    zaboraboy
  • Някой чете ли темите?
    AVKansazov
  • http://www.mobilebulgaria.com/forum/read/post/533145/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%80-hd-voice
    Blue Sky