Мтел тества 5G услуги в обхват 3,6GHz

Мтел тества 5G услуги в обхват 3,6GHz

Родните оператори се подготвят за идването на мобилните мрежи от следващо поколение, които познаваме като 5G, и вече усилено тестват различни технологични решения. Това очевидно прави и Мтел. Справка със сайта на Комисията за регулиране на съобщенията показва, че в началото на този месец компанията е получила за временно ползване до 1 април радиочестотен спектър в обхват 3,6GHz. По-конкретно става дума за лента от 100MHz между 3,5GHz и 3,6GHz. Междувременно Мтел се кани да демонстрира по какъв начин ще използва допълнителните честоти и ще го направи още на 15 февруари. Събитието е озаглавено “5 е по-бързо от 4”, което подсказва, че ще бъде свързано именно с 5G.

Не е изключено в демонстрацията да вземе участие Nokia, която вече партнира на Мтел. През миналата пролет компанията в партньорство с финландския оператор Elisa проведе първите в Европа тестове на 5G услуги в обхват 3,5GHz, като беше достигната пикова скорост на трансфер на данни от 1,5Gbps, а регистрираната латентност на връзката беше едва 1,5 милисекунди. До комерсиалното въвеждане на технологията във Финландия обаче има още време и едва ли ще стане преди следващата година, защото необходимата лента от 400 MHz ще бъде освободена едва в края на 2018. Трудно е да си представим, че в България това може да се случи по-бързо.

 • Apple_fan Дата: 14.02.2018 14:33 [Quote]Да вземат да си развият 4Г мрежата и тогава да правят някакви кухи реклами как тествали 5Г мрежа, която скоро няма да я пуснат.[/Quote] Apple_fan Дата: 15.02.2018 13:55 [Quote]Българинът ще си остане вечен интернет простак. Демонстира се 5Г мрежа, а хората говорят за проблемите си, които нямат нищо общо с новината. И тук във форума също.[/Quote] Шизофреник ли си или профилът ти се управлява от няколко отделни трола? :D
  Blue Sky
 • Българинът ще си остане вечен интернет простак. Демонстира се 5Г мрежа, а хората говорят за проблемите си, които нямат нищо общо с новината. И тук във форума също.
  Apple_fan
 • Тез 2,1 Gbps постигнаха по 5G. :D
  Dubspace
 • И в София ги няма никакви. Ето и сега ми стои на 3G телефона, скорост такава, че видеоклип замръзва.
  kipe
 • Ха, ха, ха, какво 5G тестват като дори 4G-то им е най-лошото в България! Съвсем друго е ако говорим за Телеком Австрия (който е собственик на Мтел) и тества 5G в Европа. Ама в България не по-рано след десетина години. Най-добре Мтел да вземат да си обновят мрежата, че сигналът им на места направо се губи и е под всякаква критика, а за скорост на интернета въобще да не говорим (единствено изключение е София, "но тя не е България").
  Rumm
 • Ако има 5Г като хората, няма нужда от 3Г, а само малко 2Г за баби и анти-тек чудаци с нокиите с фенерче. Бая спектър ще се освободи. А за 700 - няма да е свободен до 2020, а за 800 - и след това, ако не се случи някакво чудо и не дойде правителство, в което има поне един човек с истински топки и грам мозък.
  samoznai
 • Слоганът на Макс Телеком не беше ли ”4 е по-бързо 3”?! Мтел, никаква креативнист!
  ManolBG
 • Има си начини. Не е задължително активно да бъдат разрушени, на тия високи честоти и малки прегради ще спрат сигнала.
  tzincbg
 • И после как ще си платиш глобата (НК, чл. 216)? С парите от социалното ли? Няма да ти стигнат :D
  Blue Sky
 • Ама ти мислиш, че ако почне да ни боли главата ще им оставим пико клетките здрави ли?! Ахахахаха :D
  tzincbg
 • Абсолютно съм против всякакви излъчватели над 1 GHz !!! Работил съм в тая сфера и съм наясно какво се случва със структурата на клетъчната маса !!! Най добре и безвредно е между 600 и 700 мегахерца !!! Мтел да си оправят 3 G то ! (angry)(angry)(angry)
  kan4oto72
 • При нас честотите ще са 700 (не съм много сигурен дали ще е добър за 5G), 3,4-3,8 и 26 GHz. При нас 5G ще може да се пусне без проблем, тъй като ще имаме нужния спектър, но не съм сигурен до 2020 каква ще е цената.
  Dubspace
 • Fun fact 2: Аз съм последният, който би казал нещо недоказано срещу радио вълните, но когато през нощта си оставях включени 3.6 ghz модем + 2.4 wifi рутер, на сутринта ме болеше главата. Като минахме на 1800 mhz, този проблем изчезна. Дано не се завърне.
  tzincbg
 • И това е само част от планираните 5G мрежи - т.нар. ниски честотни ленти, от които се очаква да осигурят националното покритие. За тях операторите ще могат да ползват съществуващите клетки. Освен това ще трябва да инвестират много за mmWave (включително 28GHz и 39GHz) клетки, които ще осигурят високите скорости, но имат много малък обхват и трябва да са на гъсто в населените места с нужда от голям капацитет.
  chilko
 • Fun fact: На тая честота беше wimax. :) Сега с поглед назад виждаме, че производителите на модеми, рутери, дънни платки почти напълно бойкотираха wimax, явно много добре знаейки, че един ден ще се ползва 3.6 за 5g. Може би напълно оправдано, но пред смелите wimax оператори са се правели на луди навремето, че уж всичко ще е точно.
  tzincbg
 • Един ден като убият 2g VOIP ще върши работа абсолютно навсякъде.
  tzincbg
 • Когато това се случи (някой ден), какво ще направят с 2 и 3G?
  Ванката
 • Да вземат да си развият 4Г мрежата и тогава да правят някакви кухи реклами как тествали 5Г мрежа, която скоро няма да я пуснат.
  Apple_fan
 • И докато навлезат масово смартфони,които да го поддържат.....
  zaboraboy
 • След 5г. ще имаме и 5G
  zazabg