На върха на света

На върха на света
Отново българска експедиция до Еверест. От десет алпинисти. Води я Методи Савов, покорил върха преди две десетилетия. Групата си е поставила 2 основни цели: покоряването на най-високия връх в света без кислород по т.нар. "Северен маршрут", по който досега са минали само 10 души, както и да подкрепи първия опит на българка да изкачи върха. Очаква се това да бъде Цвета Мишева. Най-младият сред алпинистите е 26-годишният Христо Христов. Новата експедиция е посветена и на 20-годишнината от първото българско изкачване на върха. През 1984 г. нашите алпинисти атакуваха Еверест откъм Западния гребен. Догоре стигнаха Христо Проданов (на 20 април, след атака без кислород, загинал на слизане), Иван Вълчев и Методи Савов (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).
На 20 май 1997 година по китайския маршрут от север върха изкачва и Дойчин Василев.
В момента комуникацията с тях се осъществява чрез един сателитен телефон. Той се намира там, където е основната група в дадения момент. Всички от експедицията могат без ограничения да използват телефона и да се обаждат на близките си или на всеки номер, с който пожелаят да говорят. Николай Петков, участник в сегашната експедиция и в експедицията преди 20 години, съобщава шеговито: „Телефонът е включен обикновено след 20 часа пекинско време, т.е. 15 ч. българско. И почти никой не се обажда. Ами обадете се де! Вземете номера на телефона от БАК. Каналът за данни (Интернет) се включва по-рядко, както е в момента, но в случаите, в които се включва, обикновено изпращам текст и снимки и така до следващия път, в който има условия за включване. На няколко пъти медии поискаха директни включвания по сателитния телефон - аз си спомням 4-5 такива от БТВ, националните радио и телевизия. Тези медии се интересуват и получават информация. ЧОВЕК ТРЯБВА САМО ДА ЗВЪННЕ И ДА ПИТА КАК СМЕ И КЪДЕ СМЕ.”
Актуални снимки и новини за националната ни експедиция до тавана на света можете да намерите на сайта ClimbingGuideBg.com
Всички текстове и снимки след пристигането в базовия лагер достигат до България през сателитния информационен канал, изграден с помощта на БТК.