Над 3300 приложения за Android събират неправомерно информация за деца

Ново изследване откри, че 3337 ориентирани към семейства и деца приложения за Android в Google Play събират данни за малките потребители. Това пък от своя страна е в нарушение на американските закони, които забраняват такова нещо за лица на възраст под 13 години. Учените уточняват, че приложенията, които са били в грубо нарушение на всякакви норми, са били малко, а останалите са демонстрирали поведение, което може да бъде тълкувано като съмнително.

В проучването са били включени общо 5855 програми. От тях 281 са събирали информация за контактите или местоположението, без да искат разрешение от родителите на детето. Други 1100 пък са споделяли информация за потребителите с трети страни, а 2281 са нарушавали правилата на Google, които забраняват на приложенията да споделят идентификационна информация за рекламното ID в Android.

Над 40% от приложенията са предавали информация, без да използват достатъчно мерки за сигурност, а цели 92% от програмите, които са използвали някаква връзка с Facebook, не са правили проверки за ограничение на потреблението от лица на възраст под 13 години. Според учените повечето от тези приложения се движат на ръба на закона, а властите трябва да преценят къде има нарушения и да вземат съответните мерки. За момента не е ясно и в каква степен този проблем е ограничен до Android, защото проучването не е включвало приложения за iOS.

Източник: Engadget

  • До голяма степен ни заливат с такива новини по чисто политически причини - за да искат хората новите регулации за лични данни, които са огромна административна и юридическа тежест за бизнеса.
    tzincbg
  • Затворената ос мислиш ли, че не събира данни... По-скоро от какъв зор под 13 годишните трябва да ползват смартфон, ама... Въпрос на възпитание.
    Вито