Lenovo Legion Y520 с Nvidia GeForce GTX 1060 осигурява качествени игрови забавления

През последните години производителите на компютри обръщат все повече внимание на геймърския сегмент, който осигурява повече приходи, и Lenovo не прави изключение. В началото на миналата година компанията представи серията Legion, в която вече има множество настолни и мобилни предложения с различни характеристики на различни ценови нива. През есента в нея беше добавен и вариант на лаптопа Legion Y520 с графичен ускорител Nvidia GeForce GTX 1060, който използва новия дизайн Max-Q за създаването на по-тънки геймърски лаптопи. Устройството премина и през офиса на Mobile Bulgaria и успя да ни убеди, че може без проблем да се използва като основен компютър в ежедневието, но е достатъчно мощно, за да осигури качествени забавления с най-новите компютърни игри.

При нас беше вариантът Legion Y520-15IKBM, който се продава на цена около 3000 лева – немалка сума, но оправдана на фона на хардуера, който получавате. Лаптопът не само осигурява респектиращия четириядрен процесор Intel Core i7-7700HQ с честота 2.80 GHz (3.80 GHz в Turbo режим), но добавя още 16GB RAM, 512GB SSD M.2 памет за файлове, 15.6” Full HD IPS дисплей и споменатия вече графичен ускорител Nvidia GeForce GTX 1060 с 6GB памет, който превръща системата в пълнофункционална геймърска станция. Устройството е изработено преобладаващо от пластмаса и има сдържан дизайн на фона на тенденциите в този специфичен сегмент, защото екстериорът не предлага никакви светещи детайли или цветни акценти. Въпреки пластмасовата конструкция всичко се усеща много солидно, което означава, че лаптопът може с лекота да се справи с предизвикателствата на ежедневната употреба.

Корпусът на устройството е покрит с кевларена текстура, която помага за намаляване на задържаните отпечатъци, а геймърската насоченост се загатва от няколко линии с агресивно внушение. От двете страни на дисплея се намират сертифицирани от Harman стерео говорители (2 х 2W) с технология Dolby Audio Premium, чиито решетки продължават и върху долната част, където е системата за охлаждане. Тя засмуква въздух от долната част на лаптопа с помощта на два вентилатора и след това изкарва затопления от процесора и графичния ускорител поток чрез отворите зад дисплея. Върху лявата страна на корпуса откриваме Кенсингтън порт за заключване, порт за зареждане, Ethernet порт, USB 2.0 и жак за слушалки. Дясната страна съдържа USB Type-C порт, MiniDP, два USB 3.0 и HDMI интерфейс. С размери 380 x 265 x 25.8 мм и тегло 2.5 кг устройството трудно може да мине за компактно, но теглото му всъщност е съвсем приемливо за толкова мощна портативна геймърска машина.

Отваряме капака и откриваме 15.6” дисплей с резолюция 1080p и матово покритие, а под него – пълноразмерна клавиатура. Бутоните й са с ход от 1.7 мм и като цяло е много удобна за употреба, а червената подсветка има две степени на яркост, но ако не ви трябва, може да бъде изключена напълно. Около клавиатурата има меко на допир покритие за удобно поставяне на ръцете при писане, а сред допълнителните бутони откриваме такъв за директен запис на геймплей чрез приложението Lenovo Nerve Sense. В същото време тъчпадът не успя да ни спечели. Той работи добри, но формата му на обърнат трапец е меко казано странна, а липсващите части от пълния правоъгълник са запълнени с гланцирани пластмасови детайли, в които пръстите често се спират. Под него има два хардуерни бутона, които са изработени от същата гланцирана пластмаса. Дисплеят също не впечатлява, защото макар да е изработен по IPS технология и да има високи ъгли на видимост, максималната му яркост не е особено висока за комфортна употреба на открито. На закрито се представя добре, но дори и при такава употреба не е лошо да увеличите яркостта, защото само така можете да получите по-ярки цветове и да видите какво се случва на екрана по време на игра. Резолюцията му не е проблем, защото тя помага да се постигне по-висока кадрова честота и по-добро игрово преживяване.

Стигаме и до геймърското представяне на Legion Y520-15IKBM. Както споменахме, в него е добавен графичен ускорител Nvidia GeForce GTX 1060 с 6GB GDDR5 памет и се ползва Max-Q дизайн, който компанията въвежда за създаването на по-тънки геймърски лаптопи. Най-общо става дума за вариант на чипа за настолни компютри, който работи при по-ниски честоти и има по-ниска консумация на енергия за употреба в мобилни устройства, в които възможностите за охлаждане са по-ограничени. Така в случая честотата на ядрото е намалена от 1506 MHz до 1063 MHz, а Boost честотата от 1708 МHz е свалена до 1342 МHz. Шейдърите (Cuda ядрата) остават 1280, запазени са ширината на шината от 192 бита и капацитетът на паметта от 192GB/s, но TDP е намалена от 80 вата на 60 вата. Заедно с това Nvidia си е поставила за цел да ограничи шума от вентилатора, когато лаптопите са включени в мрежата, до 40 dBA или по-малко.

Според компанията Max-Q вариантът на GeForce GTX 1060 е с 10 – 15% по-бавен от стандартния, което означава, че не получавате много по-различно преживяване. В интерес на истината, не сме ползвали лаптоп с нормалното издание на GeForce GTX 1060, но версията с Max-Q дизайн в Legion Y520 ни впечатли със своето представяне. При максимални настройки в Destiny 2 няма проблем да фиксираме кадровата честота на 60fps за плавен геймплей, като при това можем да изпитаме цялото графично великолепие на играта. В Middle-earth: Shadow of War също можахме да се насладим на игра при максимални графични настройки, като кадровата честота се движеше около 40fps. Подобно е и положението с Rise of the Tomb Raider, в която при максимални настройки кадровата честота варираше между 40 и 50 fps. Дори и под сериозно натоварване устройството се охлаждаше ефективно, без да стане прекалено горещо, а шумът от вентилаторите оставаше съвсем приемлив, което потвърждава твърденията на Nvidia за по-тиха работа.

Тест с Middle-earth: Shadow of War
High – 57 fps (макс. 152 fps, мин. 29 fps)
Very high – 48 fps (макс. 146 fps, мин. 25 fps)
Ultra – 43 fps (макс. 131 fps, мин. 18 fps)
Препоръчителни – 57 fps (макс. 149 fps, мин. 29 fps)

Тест с Rise of the Tomb Raider
Very high – 52.01 fps
Mountain peak – 55.55 fps (мин. 26.83 fps, макс. 95.22 fps)
Syria – 50.61 fps (мин. 27.72 fps, макс. 96.09 fps)
Geothermal valley – 49.66 fps (мин. 28.75 fps, макс. 69.29 fps)

Литиевополимерната батерия е с капацитет 45 WHr и според Lenovo осигурява до 4 часа на автономна работа, което означава, че можете да се надявате на не повече от 3 часа и половина при нормална употреба. Ако смятате да играете активно за по-дълъг период от време, със сигурност е добра идея да носите със себе си зарядното, защото времето за автономна работа пада до около час, а освен това по този начин ще можете да получите максималното, на което е способен хардуерът.

Lenovo Legion Y520-15IKBM геймърски лаптоп, който спокойно може да ви осигури забавления с най-новите игри при високо качество на изображението, за което основен принос има графичният ускорител Nvidia GeForce GTX 1060 с 6GB GDDR5 памет, който ползва Max-Q дизайн. Това намалява малко производителността спрямо стандартното издание на чипа, но е помогнало за създаването на по-компактен лаптоп, който не се загрява много и не е прекалено шумен, което несъмнено е важно за устройствата от този сегмент. Освен за игри устройството е подходящо и за всякакви други задачи, изискващи повече изчислителна мощ, за което помагат бързият процесор и изобилието от оперативна памет. Използването на SSD също допринася за високата бързина.

Лаптопът има преобладаващо пластмасова конструкция с много солидна изработка и качествена клавиатура с червена подсветка, но компанията е направила спорни дизайнерски решения по отношение на оформлението на тъчпада, който иначе работи много добре. От максималната яркост на дисплея има какво още да се желае, но въпреки това той осигурява големи ъгли на видимост и добро цветопредаване. Към недостатъците поставяме и батерията, която не ни впечатли със своето представяне, но това не е изненада предвид геймърската насоченост на лаптопа. Ако искате да спестите пари, за около 2300 лв. можете да вземете вариант с по-малко оперативна памет и твърд диск вместо SSD, а освен това има и версия с процесор i5 и комбинация от SSD и твърд диск, който ползва същата графична система.