8K телевизорите на Samsung - настояще с висока революция

8K телевизорите на Samsung - настояще с висока революция

Доскоро се радвахме на детайлността на телевизорите с Full HD резолюция, но след това свикнахме на четирикратното подобрение, което донесоха моделите с 4K екрани. Време е за нов съществен скок в детайлността на картината, който е факт благодарение на новите QLED телевизори на Samsung с 8K панели.

Те отново носят четири пъти по-висока резолюция спрямо предхождащото ги поколение, което означава, че осигуряват още по-качествено изображение с наличие на много фини детайли.

Какво е QLED?

Телевизорите на Samsung разчитат на QLED панели - така компанията нарича своята версия на технологията Quantum Dot, която разчита на иновативен полупроводников материал, излъчващ различна светлина според големината на неговите наночастици. Тези квантови точки се нанасят върху филм, който при LCD телевизорите с LED подсветка се ползва за подобряване на яркостта и разширяване на изобразяваната цветова гама.

QLED моделите на Samsung от 2020 могат да се похвалят и със 100% обем на цветовете с Quantum Dot, което гарантира изобразяване на точни цветове с милиард нюанси за още по-реалистична картина.

И тъй като детайли има във всички части на изображението и често тези в ярките и тъмните зони се губят, телевизорите на компанията поддържат Quantum HDR 4000 за показване на всички детайли независимо от яркостта в HDR (High Dynamic Range) съдържание.

Процесорът

Докато чакаме да се появи повече 8K съдържание, ще разчитаме на мащабирането на 4K, HD и картина със стандартна резолюция. Тук особено важен е специалният процесор Quantum 8K, който има ключова роля за осигуряването на зашеметяваща картина.

Чипът разчита на технология с изкуствен интелект, за да създаде богата база данни чрез милиони заучени модели, които след това ползва за оптимизиране на картината - тези модели помагат при мащабирането до 8K на съдържанието с по-ниска резолюция.

Процесорът анализира в детайли всяка сцена и отчита параметри като цвят, текстура, яркост и контраст. След това тези данни се ползват в комбинация със заучените модели за извеждане на картина с по-висока резолюция, която да се покаже по подобаващ начин. По този начин можете да се насладите на любимото си съдържание, като го видите в изцяло нова светлина - в 33 милиона пиксела за всеки кадър.

Картината

Вече стана дума за някои от особеностите на QLED моделите на Samsung за тази година, но устройствата включват още много технологии, имащи за цел да осигурят качествено потребителско преживяване.

Такава е Adaptive Picture, която ползва сензор за осветеност, за да промени настройките за яркост и контраст според околната светлина. За прецизния контраст върху целия панел помага подсветката Direct Full Array, която независимо от околните условия ще покаже плътни тъмни тонове и завладяващи цветове.

QLED панелите се справят и с досадните отражения, което се постига чрез положените върху тях многобройни слоеве с различни характеристики при пречупването на светлината. Това позволява да видите чудесно изображение от всяко място в стаята.

Не са забравени и геймърите - за тях е режимът Real Game Enhancer, а динамичният еквалайзер за черно се грижи да извади повече детайли от тъмните части. В допълнение телевизорите имат ниско входящо закъснение чрез технологията FreeSync (VRR) за игрови забавления без накъсване.

Звукът

Какво е впечатляващата картина без качествен звук? 8K QLED телевизорите на Samsung разполагат с куп технологии, които ще ви пренесат в действието. Такава е OTS+ (Object Tracking Sound+), с която звукът динамично следва движението на източника върху екрана за истинско триизмерно преживяване.

Откриваме и друга позната система на Samsung - Active Voice Amplifier (AVA) идентифицира потенциално разсейващите шумове около вас и автоматично увеличава силата на звука, като заедно с това прави диалозите от телевизора по-ясни.

Изкуственият интелект също има принос за осигуряването на качествен звук независимо от съдържанието - на него разчита системата Adaptive Sound+, която в реално време разпознава типа на звука. Аудио сигналите се класифицират, а след това техните основни характеристики се изваждат и обработват, така че да отговарят най-добре на сцената. И тъй като всяка стая има различни акустични характеристики, в телевизорите има специален сензор, който анализира интериора, за да оптимизира звученето в реално време.

Съдържанието

Логично е да си задавате въпроса "Имам ли нужда от 8K телевизор, след 4K съдържанието едва започна да набира скорост?". В това несъмнено има резон, но по-високата резолюция носи значителни ползи, а ако притежавате някой от актуалните флагмански смартфони на компанията, вече можете и сами да записвате такова видео, което след това да видите по най-добрия възможен начин. И YouTube поддържа възпроизвеждането на такова видео в 8K телевизорите, а в платформата се появява все повече съдържание с висока резолюция.

Това, което прави 8К телевизорите необходимост днес, е фактът, че, когато днес купуваме телевизор с диагонал 65“ или по-голям, качеството на неговата картина ще бъде значително по-добро при по-високата резолюция именно заради увеличената гъстота на пикселите, в сравнение c по-ниските резолюции. Разликата в картината е забележима при всички източници на съдържание.

Пълните характеристики на 8K телевизорите на Samsung можете да видите тук.