Най-тихата стая и ролята й в разработката на Huawei FreeBuds 4i

Най-тихата стая и ролята й в разработката на Huawei FreeBuds 4i

Наскоро тествахме слушалките Huawei FreeBuds 4i и останахме впечатлени от техните възможности за възпроизвеждане на звук и ефективно шумопотискане при цената под 150 лева, но нека разгледаме един от най-важните елементи в тяхната разработка - безеховата камера.

Както подсказва името, това е пространство, в което няма никакво ехо, а най-често се ползва за провеждане на акустични тестове и събиране на съответните звукови данни. Камерата е специално проектирана за минимизиране на вътрешното отразяване на звуковите вълни, а освен това има сериозна изолация против навлизането на външни звуци.

Пространството няма стени, таван и под в традиционния смисъл на думата, защото всяка свободна повърхност е покрита с поглъщащи звука панели от специална материя. Те са със специфична клинообразна форма, а освен това имат множество отвори върху повърхността отново с цел да се увеличи поглъщането на звука и намали отразяването на звука.

Това са пространствата, които са незаменими при създаването на аудио продукти като високоговорители и слушалки. Така например в камерата на Huawei Audio Lab има специализирано оборудване за симулиране възприемането на звука от човека. Част от него е макет на човешка глава, а във всеки ушен канал (близо до тъпанчето) има миниатюрни микрофони, които имат за цел улавянето на всички ефекти, които звукът има върху ухото.

В допълнение безеховата камера е снабдена с множество говорители, които позволяват възпроизвеждането на обкръжаващ звук. Тази система се ползва от инженерите на Huawei за симулиране на шумовете от ежедневието, които FreeBuds 4i толкова добре успява да намали. Тези звуци се улавят от устройство в модела на човешката глава за тестване и верифициране на акустичните характеристики.

Компанията изтъква, че шумопотискането на FreeBuds 4i (около 22 dB) е оптимизирано за най-честите сценарии и локации в ежедневието - например шумът на търговски център, градски транспорт, ЖП гара и разбира се - офис. След това експертите са направили допълнително калибриране за потискане на определени често срещани шумове като бръмченето на климатик, звуците на компютърен вентилатор, бученето на влак в тунел и шума на тълпите.

Системата за активно шумопотискане в FreeBuds 4i ползва по два микрофона за всяка слушалка. Те са поставени в специална конструкция за намаляване на шумовете от вятъра, а освен това се ползват за регистриране на околните звуци и шумове. След това слушалките генерират звукова вълна като тази на шума, но с обратна фаза, което на практика води до значителното елиминиране на нежеланите звуци.

Този механизъм е в основата на шумопотискащите слушалки, но както знаем, някои се справят със задачата по-добре от други. Безеховата камера помага на експертите от Huawei Audio Lab да настроят и възпроизвеждането на звука, така че той да е балансиран във всички основни честотни обхвати - нисък, среден и висок. Затова обаче вече писахме, така че можете да прегледате нашето ревю на слушалките.

Иначе споменатата безехова камера е една от многото, които се ползват от Huawei. Аудио отделът на компанията има 6 изследователски центъра по света, а в тях работят над 300 аудио инженери. Центърът в Германия например се фокусира върху анализ на шума и върху разработката на алгоритми за потискането му с ИИ, а във Финландия се правят тестове на шумопотискането за различни акустични характеристики в аудио продуктите.