Недостиг на компоненти може да ограничи наличностите от iPhone 7

Недостиг на компоненти може да ограничи наличностите от iPhone 7

Apple може и да не успее да си осигури достатъчни наличности от iPhone 7 за първата вълна на разпространение на смартфона, което е свързано с дефектни компоненти, твърди Nikkei Asian Review като се позовава на свой източник. Според него някои от доставчиците на американската компания все още се борят с проблеми, които ограничават произведените количества части за големия американски клиент.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

Анализатор от Yuanta Investment Consulting също смята, че през втората половина на годината Apple ще има на разположение 74 милиона броя от iPhone 7 при 84 милиона от iPhone 6s за същия период на миналата година. Според него компанията се е сблъскала с дефекти във водоустойчивия високоговорител и в двойния модул за камерата на iPhone 7 Plus, които още не са разрешени. Изданието отново посочва, че Apple се бори и със спада в търсенето на iPhone след като през тази година приходите от телефона намаляха за две тримесечия.

Според прогнозите серията iPhone 7 също ще бъде посрещната хладно, което се дължи на липсата на нови функции в нея, а мрежата от доставчици на Apple също е получила по-ниски поръчки за компоненти спрямо миналата година. Източник на Nikkei посочва, че общите поръчки за основните процесори в телефоните може да намалеят с 15%. Спад с около 20% има и в поръчките за панели за дисплеи, смята анализатор от Sigmaintell.

Източник: Nikkei

 • Това вече е добър ход от страна на Епъл, посланието махаме аудио жака, защото минаваме към безжично, вече има смисъл. Не че нещата които обсъждахме по-долу не важат пак, но цялата картинка вече make sense. За мен по-интересния въпрос в случая е дали слушалните ще са bluetooth или ще са си измислили нов стандарт за тях. Предполагам, че ще е нов, за да елиминират всички други производители на жични и безжични слушалки в момента и да могат да продават тяхните премиум модели.
  board
 • AirPods Wireless Earphones са включени в комплекта.
  algor
 • При Самсунг си има стилус в комплекта, както при ноута така и при таблетите. В комплекта на с7 също си има и преходник към юсб , за да му забучиш стикче. Може да е минимално, но си е жест.
  Holon
 • Има го при всички хамерикански фирми(явно има връзка между тях?), intel, nvidia, hp, dell, ibm, google, aplle и много други, плюс уж корейците от ханхунг. Да не говорим за нефтените компании, заради които по улиците няма електромобили и много други подобни. П.П. ама как можах да пропусна FDA
  TrEnIoRa
 • Така са със всичко, искат само да доят пък реално нищо не дават. Айпад про толкова го агитираха с тоя химикал, и тъкмо ахам ахам да си го купя, какво се оказа? аааааа стилуса се продава отделно.... Защо не го турнахте в кутията като всяка нормална фирма, цялата им политика е такава подигравателна, не толкоз, че е за печалба, колкото да се изгаврят с клиента. При другите фирми това го няма.
  Holon
 • Самият Lightning е измислен точно с тази цел, да се прибират лицензни такси от производители на периферия. Информацията е изцяло цифрова и Криптирана. Още в началото, когато се появи, имаше срязан един кабел да се види за какво става дума. По спомен само от едната страна имаше 12 компонента на платка, повечето от които чипове :). През тях трябваше да се обръщат крачетата и да се напасва честотната характеристика на кабела. Един от чиповете точно беше някакъв процесор за криптиране, май специално от NXP. Но се оказа, че китайците бързо го разкодираха и всичко се обезсмисли. Смисъла беше прост: Вместо да си купиш USBC кабел за 3$, си купуваш кабел за 50$. Ето тук може да се видят крачетата на кабела: http://pinouts.ru/CellularPhones-A-N/apple_lightning_pinout.shtml Специално за звука, в случая просто ще махнат аналоговата част от телефона. Буксата за Lightning/USBC си я има по принцип. Т.е. реално цената на устройството пада за производство. Е разбира се крайната цена ще се дигне, защото телефона става още по супер дупер мега иновативен. :) Това ще е за всички производители.
  StefiMo
 • Има още "риби" в морето- не са само те...
  Holon
 • Последния Lightning към 3.5мм адаптер който мернах в нета, очевидно нямаше DAC, тоест е напълно възможно през Lightning порта да излиза аналогово аудио. Отделно вероятно ще има и варианти на слушалки с отделен DAC, които да промотират. Понеже маркетинга на Епъл е толкова силен, съм сигурен, че на презентацията така ще представят нещата, че след нея половината фенове ще са сигурни, че Епъл прави нещо революционно и с голям кеф ще им кихнат едни $$$ за нови слушалки. То всичко си се прави за парите. Сега всеки производител в света, който иска да прави слушалки съвместими с айфон, ще трябва да плаща лиценз на Епъл за Lightning порта. Ако не сложат техния порт, пък ще трябва да се плаща за адаптер. Интересно ми е дали няма да измислят и някоя нова безжична спецификация, за да елиминират и сегашните производители на bluetooth слушалки, за да няма къде другада да платиш.
  board
 • Да бе нарочно , толко им е капацитета в дизайнерско отношение , просто искат да се отличават техните телефони но да си приличат един с един от първия Айфон до последния / демек идентичност/ и накрая ги направиха като тухли с една камара празно място и отдолу и отгоре ...
  gergoff
 • 100долара вярвай си, блутут слушалките им ще са 299$ за тапите и 599-999$ за "дижджейските" слушалки... И не знам защо...имам чувството, че ще е напълно същият телефон само дето малко по-тънък, дори и резолюцията на екрана пак ще е от 2011-та, а съотношението екран/корпус няма да го коментирам...iPhone 6s plus телефон с размерите на Мате 8 пък екрана 5.5 инча... Понякога се чудя дали нарочно го правят... това е фирма която обича да се гаври с клиентите си...точно затова реших повече да не им купувам телефоните.
  Holon
 • Много на "късо гледате". Ето от едната страна. Сега за да слушате през жака, в устройството има няколко чипа (ЦАП, Усилвател) и други части около тях. Освен това екрани, специална топология заради шумове на платката и т.н. От другата страна се получава, две крачета от процесора изведени на букса (това реално е USB). И нищо около тях. Лесно за производство. И в резултат се получава - всичко минава през софтуер. В един щастлив момент решават, че няма да слушате пиратски звук (без значение музика или нещо друго) и ви ограничават. От устройството няма да излезе нищо (HDMI за това го измислиха, освен всичко друго). След това няма да си купите слушалки за без пари, а ще си купите с електроника в тях. Apple сигурно ще ви ги продава за без пари - поне 100$. Не са ли техни, софтуера не ги познава и няма звук. ... Та в резюме ако не разбрахте, подготвят си едно хубаво "сготвяне" на потребителите. Спокойно могат ви сложат и такса за слушане на час :), не плащаш, няма звук :). Контролът ще е на ниво ОС.
  StefiMo
 • Като слушам някой хора във форума, биха се развели със жените си, и биха се оженили за айфон. Помня как, същите тези хора, изпадаха в екстаз миналата година от 3D touch, а после видяха, че е една безсмислена софтуерна функция преработена хардуерно. Нищо не се промени. Даже говорехте: ето сега всички андроиди с 3D touch. И сега е така. Няма абсолютно никакъв смисъл да сменяш един кабел с друг. Това не е иновация а поредния грабеж. И сега може да ползваш блутуут слушалки. И iphone 7 не е първия телефон без 3.5 мм жак. Иновациите в телефоните са на привършване. Сега единствено могат да наблегнат на някаква чудовищно издържлива батерия. Всичко друго е замазване на положението.
  СтенлиРойс
 • Добре, наистина ли не осъзнаваш какво се опитвам да ти кажа? Да, Apple ще махнат жака и ще го заменят с Lightining такъв. Най-вероятно и другите марки ще ги последват една по една (1-во с Motorola), само че те ще заменят стандартния жак с Micro-C. Да, промяната няма да е лесна, но гледайки максималния bandwidth на Micro-C стандарта, все си мисля, че точно той ще отключи "мечтата" всяко едно устройство да се свърже към друго (в ежедневиеето ни) чрез един единствен кабел. Това е пътят към бъдещето в моите очи, като след това минаваме на безжични връзки, разбира се. Сега разбираш ли защо мисля, че тази стъпка е в правилната посока?
  muamamu1
 • Защо да променят дизайна, еми примерно защото този дизайн е стар и Епъл предлагат телефона с най-ниско Дисплей/Тяло съотношение. Защото така са научили потребителите, през две години да сменят дизайна и ще има разочаровани. Защото телефоните, в частност айфона, малко или много са си и фешън аксесоари и е хубаво да има промяна. Иначе съм съгласен с написаното от теб. Аз вероятно щях да ползвам айфон в момента, ако iOS нямаше Х на брой изкуствени ограничения. А и дисплей с малко над 720p, не е много актуален за флагман 2016-та.
  board
 • А защо трябва да променят дизайна? Всички без 3-4 компании копират повече или по-малко техния дизайн. Според мен проблемът е в самата операционна система и някои важни детайли като качеството на камерата, резолюцията на дисплея.. Все неща, които са от съществено значение за продажбите.
  buttman
 • С тенденцията за намаляване на дебелината на телефоните след няколко година, ако почнат да ги правят по 4мм дебели, може да се наложи да отпадне 3,5мм аудио жака. Тогава би било разбираемо, сега като не е, ще ревем. Добре де, вие нямате ли някакви читави слушалки със стандартен аудио жак, за които ще ви е тъпо, че няма да можете да ползвате със следващия айфон?
  board
 • Едно време, когато махнаха CDто, пак реваха маса народ :) А този пример не е еденичен. Епъл са предвесниците на това, което ще се случи и при другите, макар и с по-голямо закъснение.
  mr_j
 • [Quote]И дисковете се бяха наложили, само че при нализието на USB и Thunderbolt се превърнаха в отживелица. Сега пак върви натам, не мислиш ли? Или предпочиташ да имаш един интерфейс за прехвърляне на данни, един изход за слушалки, един за зареждане и направо да добавим един за жи§ен интернет, защото през USB става? [/Quote] Съвсем нормално е една технолохия да се замени с друга по-добра. Коя е обаче по-добрата технология в случая? И да, искам да има общи стандарти. Не да си купя едни хубави слушалки за Айфон, обаче като премина на Андроид след година да трябва да си купя други, ако междувременн искам да слушам музика от компютъра - трети и т.н. Харесва ми, че преди години всички(без Епъл) минаха на micro USB зарядни и човек може навсякъде да зареди телефона си. Сега прехода е към USB Type C, което се налага, защото превъзхожда стария формат. До извсетна степен и miracast се наложи като страндарт за безжичен мирърънг и сега човек може лесно да си сподели екрана на телефона на произволен смарт телевизор, разбира се стига да не ползва айфон. Така де, общите стандарти правят живота ни по-лесен. И не се радвам на Епъл, че си създават собствени стандарти, само за да смучат повече пари от потребителите.
  board
 • Телефонът ще е със същите размери като сегашните Айфони, какво място да пестят? Премахването на жака е просто стратегически ход с цел продаването на beats bluetooth слушалките им- естествено за няколко стотин долара- това е. Аз лично не бих дал вече стотинка за Айфон без да има нещо ново и интересно- стига с тия залъгалки...бяха интересни 2008,2009, вече има сериозни телефони за четвърт цена.
  Holon
 • И дисковете се бяха наложили, само че при нализието на USB и Thunderbolt се превърнаха в отживелица. Сега пак върви натам, не мислиш ли? Или предпочиташ да имаш един интерфейс за прехвърляне на данни, един изход за слушалки, един за зареждане и направо да добавим един за жи§ен интернет, защото през USB става?
  muamamu1