Apple iPhone 7

Apple iPhone 7

Постоянството с, което Apple обновява смартфоните си, е почти като смяната на сезоните. Всяка есен американската компания представя промените в една от най-продаваните серии мобилни устройства, като спазва познатия модел – всеки основен редизайн на iPhone е последван от издание, което запазва външния вид, но носи подобрения в някои от основните технически характеристики. Тази година обаче Apple реши да изневери на традицията и ни изненада с iPhone 7, който прилича на iPhone 6, но осигурява по-мощен хардуер и прави някои смели промени като премахването на стандартния жак за слушалки. Според слуховете този ход е в подготовка за юбилейното издание на смартфона догодина, което би трябвало да донесе много по-съществени иновации. Бъдещите планове на американците все още са в сферата на догадките, затова нека се фокусираме върху новото устройство, което въпреки познатия външен вид осигурява сериозни подобрения в ключови области. Достатъчни ли са те обаче, за да инвестирате в него, вместо да изчакате iPhone 8?

Дизайн

На пръв поглед не е трудно да объркате iPhone 7 с iPhone 6s. Apple явно е решила, че е уцелила дизайна на своите смартфони и тази година не го променя драстично, а вместо това го подобрява чрез малки корекции. Всъщност по-голямата част от промени са видими върху задния панел – линиите за антените в двата края на корпуса са с нова форма и позиция и вече не дразнят толкова, колкото в предишните две издания на смартфона. Цветът им също е променен и вече се вписват по-добре в цялостния дизайн, а при jet black варианта дори изчезват напълно. Камерата отново е издадена над корпуса, но вместо от допълнителен пръстен вече е заобиколена от плавно издигнатия метален корпус, така че се вписва по-добре в цялостния дизайн. Запазването на дизайна означава, че под и над дисплея отново има прекалено пространство, а страничните рамки големи на фона на останалите телефони.

За пръв път в серията iPhone е добавена и водоустойчивост по стандартите, покриващи сертификата IP67, което позволява на телефоните да издържат 30 минути на дълбочина до 1 метър. Apple обаче съветва да не потапяте умишлено устройствата, защото добавката служи повече като застрахова срещу инциденти. Подобни предупреждения не са изненадващи, защото се правят и от други производители, например Sony. Важното е че, дори да намокрите случайно телефона си или го изпуснете в локва или басейн, той ще продължи да функционира. Имайте предвид, че стандартната гаранция на Apple не покрива повреди от намокряне. Друга промяна е засегнала познатия основен бутон, който вече не е механичен, а на негово място има сензор за натиск, който активира системата за вибрация (Taptic Engine) в телефона. Apple е осигурила възможност за промяна на силата на вибриране и на разположение има три степени за избор. Бутонът отново е комбиниран със сензор за отпечатъци, който отчита много бързо.

Друга хардуерна промяна, която за пръв път достига до iPhone, е свързана с възпроизвеждането на звук. В iPhone 7 за пръв път са добавени стерео високоговорители и резултатът се изразява в значително подобрение на качеството и силата на звука (два пъти по-силен от този в iPhone 6s). Единият от говорителите е поставен над екрана, а другият се намира до Lightning порта, така че го няма онзи стерео ефект като в по-старите телефони на HTC, но въпреки това звученето е впечатляващо. Смартфонът успява да осигури по-мощен звук дори от HTC 10, който има сходно разположение на говорителите, но в малко по-различна конфигурация. Добавката със сигурност ще зарадва всички, които често разчитат на високоговорителя, за да слушат музика и подкасти или пък често гледат видео с приятели.

Стигаме и до другата очевидна промяна в дизайна, която предизвика противоречиви реакции – Apple реши да премахне стандартния жак за слушалки. Компанията оправдава това с различни мотиви – подобряване на водоустойчивостта, освобождаване на ценно пространство в корпуса, увеличаване на капацитета на батерията, разделяне с античен стандарт, желание за подобряване на качеството на звука и въвеждане на допълнителни функции и т.н. Извеждането на звук вече става през Lightning интерфейса, какъвто използват и включените в комплекта слушалки AirPods. За съвместимост с останалите слушалки е добавен и малък адаптер, който вероятно ще бъде изгубен бързо от повечето потребители. Apple явно очаква това, защото цената му в магазина на компанията е изненадващо ниска.

Премахването на жака обаче създава и други затруднения – ако искате едновременно да слушате музика през жични слушалки и да зареждате телефона ще се наложи да купите специален адаптер. Подобно неудобство обаче засяга и потребителите на други компании – например Motorola и LeEco също имат телефони, които разчитат на USB Type-C за извеждане на звук. Благодарение на “Мтел” успяхме да тестваме iPhone 7 в новия jet black цвят, който се оказва особено търсен от потребителите и е в ограничена наличност. За разлика от другия черен вариант на телефона, който е с матово покритие, jet black версията е с гланцова повърхност. Благодарение на специалната обработка на алуминия и на многократното и продължително полиране е постигнат много плътен черен цвят, който успешно прикрива и линиите за антената. Покритието създава усещане, че задният панел е изработен от стъкло и е особено впечатляващо, но не е лишено от недостатъци.

Липсата на олеофобно покритие означава, че задният панел е като магнит за отпечатъци (потребителите на Samsung Galaxy S6/S7 познават това усещане), а освен това гланцовата повърхност прави телефона много по-хлъзгав в ръката. Най-големият недостатък обаче е лесното надраскване – за няколко дни задният панел на тестовия телефон успя да се покрие с мрежа от фини драскотини и то при изключително внимателно отношение от наша страна. Оказва се, че текстилът на дрехите действа абразивно и ако искате да запазите перфектния външен вид на телефона, ще се наложи да инвестирате в калъф. Това предупреждава и Apple в сайта си. Ако сте виждали iPhones 3G и 3GS, сигурно сте наясно как се износва задната поликарбонатна повърхност, но при iPhone 7 под черния цвят има светъл алуминий и по-големите драскотини ще бъдат ясно видими. От VIVACOM успяхме да заемем iPhone 7 Plus в другия черен вариант на телефона с матово покритие, който определено се справя по-добре с отпечатъците и не се драска толкова лесно.

Дисплей

iPhone 7 отново има 4,7” Retina HD IPS дисплей с резолюция 1334х750 пиксела (пикселна гъстота от 326PPI), така че не очаквайте по-отчетливо изображение, но всъщност компанията е подменила панела с нов, който е в състояние да покаже повече цветове спрямо sRGB чрез поддръжката на DCI-P3 цветна гама. Разликата трудно може да се усети, но все пак прави впечатление, че цветовете са по-ярки и се показват повече светлосенки. Яркостта на панела е увеличена с 25%, а освен това системата разчита на сензора за околна осветеност, за да прецени дали телефонът се намира на закрито или на открито и във втория случай увеличава допълнително яркостта на екрана, за да запази изображението върху него видимо. Панелът отново е снабден с технологията 3D Touch, която отчита силата на натиск и позволява извършването на различни действия със съвместимите приложения. iPhone 7 Plus отново залага на 5,5” панел с резолюция 1920 х 1080 пиксела 401 ppi, но с контраст 1300:1 вместо 1400:1 в iPhone 7.

Хардуер и производителност

Устройството е получило и сериозен ъпгрейд по отношение на изчислителната мощ благодарение на новия четириядрен чипсет A10 Fusion, който комбинира две мощни ядра (с честота около 2.34GHz) с две енергоспестяващи, които се занимават с по-тривиалните задачи. Двете бързи ядра са два пъти по-мощни от тези в iPhone 6, а другите две могат да работят при едва 20% от консумираната от бързите енергия. Резултат от това е изключителна производителност и удължен живот на батерията – според Apple подобрението в iPhone 7 е с 2 часа. Смартфонът има и 2GB оперативна памет (3GB в iPhone 7 Plus), която също носи принос за пъргавата работа на системата. В тестовете ни смартфонът работеше много бързо, а приложенията се стартират почти мигновено.

Скоростта се усеща и при превключването между приложенията и както може да се предположи няма абсолютно никакви проблеми и в забавленията с тежки 3D игри, които изглеждат впечатляващо. За последното се грижи шестядрен графичен ускорител, за който няма много допълнителни подробности, но обикновено компанията залага на чип от серията PowerVR. След дълги години на упорство Apple най-сетне увеличи стартовата вградена памет на телефона и тя вече е 32GB, което със сигурност ще зарадва много потребители. Останалите опции са 128GB и 256GB.

Софтуер

iPhone 7 се доставя с най-новата версия на мобилната операционна система на Apple, която осигурява множество промени и подобрения. През последните месеци софтуерът беше наличен за тестове от всеки желаещ, така че няма особени изненади. Голяма част от вградените приложения са получили нов външен вид и полезни добавки, които улесняват работата с тях, а освен това компанията отвори за външни разработчици много части от платформата, така че с тяхна помощ възможностите й ще се увеличат. Като цяло iOS 10 изглежда много добре, с приятен графичен дизайн и интуитивно управление е, а технологията 3D Touch е интегрирана по-дълбоко в системата, като позволява нови начини на взаимодействие с приложения като Messages, Calendar, Mail и др.

Нотификациите от приложенията са разширени и дават поглед към съдържанието на известието и възможност за бърз отговор. Докосване до нотификацията отваря съответното приложение, а натискане показва прозорец със съдържанието или уиджет с опции за отговор, изтриване и т.н. Като цяло уиджетите имат много по-голяма роля в новата система. Те се намират в най-левия панел на екрана в заключено положение и могат да се конфигурират според предпочитанията, така че с един поглед да виждате важната за вас информация – прогноза за времето, следваща среща, борсови котировки и т.н. Уиджетите се показват и при ползване на 3D Touch върху иконите на определени приложения, а освен това са достъпни и в падащото меню с нотификации. Сред полезните добавки са функция за намаляване на синята светлина на екрана вечер и опция, която автоматично показва екрана с нотификации при вдигане на устройството.

Промени има още в работата на Siri, която може да работи с външни приложения, вида на Control Center, в приложенията Music и News и т.н. Photos също е преминало през редизайн и се е сдобило с функцията Memories, която автоматично създава колекции от снимки и видео по събития, хора, пътувания и т.н. При това се сглобява и видео с различна тема, което с ефекти и музика показва най-добрите кадри и клипове, но има възможност да изберете съдържанието, което да се използва. Добавена и възможност за търсене в галерията по хора, места или обекти – за това се разчита на изкуствен интелект, като всичко се прави в телефона. Промяната в Music също е сериозна с по-големи бутони, изчистен стил и разширена употреба на 3D Touch. На свой ред iMessage също се е сдобило с куп функции като поддръжка на стикери, множество анимации и ефекти, които в интерес на истината омръзват бързо и за щастие могат да се изключат през опцията за достъпност.

Камера

Какво е положението с камерата на iPhone 7? В iOS 10 Apple най-сетне добави възможност за запазване на снимките и с некомпресиран RAW вид, но за да се възползвате от това ще се наложи да използвате допълнително приложение за управление на камерата като Obscura, Manual и ProCamera, защото функцията не е достъпна в стандартното. Тя използва 12МР сензор с големи пиксели за улавяне на повече светлина, а освен това е с комбинирана f/1.8 оптика и със система за оптична стабилизация, която преди това беше запазена само за по-големия модел, и осигурява до 3 пъти по-дълго време за експозиция спрямо iPhone 6s. Към камерата е добавена и LED светкавица с 4 източника на светлина за осигуряване на по-добро осветяване на обектите. Камерата е способна да улови повече информация за цветовете, което осигурява по-ярки цветове при разглеждане върху екрана на iPhone 7, който може да покаже разширената гама.

Камерата снима изключително бързо, а кадрите са много впечатляващи и в това може да се убедите и сами от приложената галерия. Снимките са добре експонирани, а при сцени с по-голям контраст се активира HDR функция. По-отношение на детайлността камерата на iPhone 7 се представя малко по-лошо в сравнение с HTC 10, чийто по-голям сензор (1/2.3" срещу 1/2.7") наклонява везните в полза на тайванската компания. На тъмно ситуацията се променя и се губи детайлност, а шумът се увеличава, но дори и тогава телефонът се справя много добре. Камерата може да заснеме 4K видео при 30fps, но са налични и други опции като 1080р при 30fps и 60fps, видео на забавен каданс при 120fps (1080р) и 240fps (720р) и time lapse. Предната камера вече е с резолюция 7МР и е снабдена с някои от функциите на основната камера, а селфитата изглеждат много добре.

Камерата на iPhone 7 Plus е малко по-различна, защото на практика предлага два сензора с различна оптика – широкоъгълна (28mm) и телефото (56mm). И двата сензора са с резолюция 12МР, но само основния е комбиниран с оптична стабилизация и с бленда f/1.8 за улавяне на повече светлина. Вторият сензор има бленда f/2.8 и е с по-малък размер, а основната му задача му е да осигури възможност за истинско 2х оптично приближение с натискането на бутон. Има и опция за цифрово приближение до 10х при снимки и до 6х при запис на видео, но не разчитайте често на това, защото над 4х качеството на изображението се влошава забележимо. Двойната камера осигурява и възможност за създаване на снимки с изкуствено боке – размазване на фона при снимане на близки обекти, което имитира ефекта постиган с по-сериозни цифрови фотоапарати. Функцията беше добавена с iOS 10.1 и все още е означена като бета, така че не очаквайте чудеса от нея. В някои случаи успява добре да отдели обекта от фона, но понякога алгоритмите се объркват и това лесно може да се види в кадъра.

Тестови снимки и видео

Батерия

Батерията на iPhone 7 се е увеличила до 1960mAh от 1715mAh в iPhone 6s и както посочва Apple това, в комбинация с новия чипсет, би трябвало да удължи времето за автономна работа с до 2 часа. На практика при активна употреба устройството осигурява около ден на работа с малко енергия и за следващия, но ще се наложи да го заредите вечерта, ако искате да продължи да ви служи и на следващия ден. Очевидно всеки ползва телефона си по-различен начин и не е изключено при по-скромна употреба да зареждате iPhone 7 по-рядко. Като цяло не очаквайте драстично подобрение спрямо живота на батерията на iPhone 6s. Батерията на iPhone 7 Plus е с капацитет 2900 mAh, което е малко повече от 2750 mAh в iPhone 6s Plus, а според информацията на Apple това осигурява още 1 час на автономна работа. На практика промяната е толкова малка, че може и да не я усетите в ежедневието, но при активна употреба пак ще се наложи да зареждате устройството вечер.

Заключение

iPhone 7 със сигурност е най-впечатляващият смартфон на Apple досега, с който компанията следва изпитаната си стратегия за еволюционни подобрения. Устройството осигурява впечатляваща производителност, по-способна камера (особено в iPhone 7 Plus), по-качествен екран, водоустойчивост, подобрени възможности за възпроизвеждане на звук и батерия с по-голям живот – тези неща и подобренията в iOS 10 създават комбинация, която е повече от съставните си части. Дизайнът на телефона обаче започва да показва своята възраст особено на фона на останалите телефони с намалени странични рамки около екрана.

В еволюционните промени няма нищо лошо, но пред Apple стои трудната задача да убеди потребителите да гласуват за телефона с портфейлите си. Ако вече имате iPhone 6s, вероятно нямате много причини да преминете към iPhone 7 вместо да спестите парите си и да изчакате още година. Освен ако не можете да живеете без водоустойчивостта, мразите стандартния жак за слушалки и трябва на всяка цена да се сдобиете с новият jet black цвят, който изглежда по-добре на хартия, отколкото е в реалния живот. Въпреки това iPhone 7 е завършен продукт, който повдига въпроса с какво компанията ще може да го подобри догодина.

Вземи Apple iPhone 7, 32GB от Citytel на промо цена. Безплатна доставка до София, възможност за изплащане.

Препоръчани оферти

 • Подкрепям твоето мнение.
  ivelinniko
 • Качество http://www.ixbt.com/news/2017/02/10/vladelcy-iphone-7-v-matovom-chernom-cvete-zhalujutsja-na-nekachestvennuju-pokrasku-korpusa.html
  StefiMo
 • [Quote]В iPhone 7 за пръв път са добавени стерео високоговорители[/Quote] Браво на apple,най-сериозният upgrade,но момент,мойта тухла(samsung note 3)не разполага с такава екстра,а ясно заради този факт самсунг е на задните позиции по продажба,но в шкафа ми има и друга машинка nokia n900(модел 2009)Еврикаааа.... той разполага с стерео говорители,чак сега разбрах каква наслада е да се докоснеш до иновативната мисъл на apple
  loseyourselff
 • Добре де, тази тема не се ли изчерпа? Каква е разликата между потребител с iPhone 7 за 1300 лв. и такъв с Goigle Pixel или Galaxy s7 за 1700/1200 лв.? Само цената ли е критерии дали си "еди какъв си". Писна ми да влизам във форума и да "чувствам вина", ще ползвам iOS. Баси, не порастнахте ли от 2007г.?
  omax
 • Iphone си остава за мен като операционна система и работа номер едно.Андроид мислят хиляди простотий,но само бледнеят.:P
  kmr
 • [Quote]Живея в САЩ, и тук на никой не му пука, или коментира кой какъв телефон има![/Quote] Президента на САЩ - Барак Обама също използва iPhone 7, ноооо... като нокия с фенерче. :D Модула за камерата е изключен, не може да получава и изпраща СМС-и, не може да му звънят и той да звън и т.н. Виж видеото: [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1FV-exCIcDQ&feature=youtu.be[/Youtube]
  PoceH_BS
 • Пичове, вижте сега. Това че имаш IPhone в джоба, не мисля че те прави голям гъзар, или какъвто и да е там. Живея в САЩ, и тук на никой не му пука, или коментира кой какъв телефон има! Това е присъщо на нас БГ, да се оглеждаме и коментираме, кой как е облечен и каква кола кара, и на първо място какъв телефон има. Между другото балдъзата ни беше на гости за близо месец, и ми каза един ден: Абе тука само IPhone-ли ползвате? Не беше видяла някой с по-различен телефон от Айфон
  mrazko
 • Важното е Айфаня в джоба....
  Holon
 • И 512 да си вземеш, пак си оставаш същата пръдня :D
  dxv_pro
 • Еми затова се купува 256 мойто момче... 32 никой не го еня...
  Holon
 • What Apple Doesn't Want You To Know [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qW2-TIbcTIg&feature=youtu.be[/Youtube]
  PoceH_BS
 • За какво му е този телефон на един обикновен,прост потребител?Да покаже какви големи топки има?Какво е това нещо което стърчи отзад?Голяма грозотия е.:(
  gogulef
 • За Коледа не е нужно да си купувате фойерверки. Достатъчно е някакъв скъп телефон. http://www.ixbt.com/news/2016/10/12/apple-iphone-7.html Жалко за потребителите..
  StefiMo