Недостигът на чипове може да продължи до 2023, смятат Intel, Nvidia и TSMC

Недостигът на чипове може да продължи до 2023, смятат Intel, Nvidia и TSMC

В момента освен пандемията отражение върху световната икономика оказва и сериозния недостиг на чипове, които са важни за много продукти. Кога ще има достатъчно наличности от малките компоненти? Изпълнителните директори на някои от най-големите компании очакват кризата да продължи, а някои прогнозират, че ще са нужни години.

Това смята новия изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, който в интервю за The Washington Post посочи, че ще трябват няколко години, което време ще е нужно на компанията да увеличи своя производствен капацитет. Intel дори предложи своите услуги за производство чипове за медицината и за автомобилната индустрия.

Шефът на TSMC Ц.Ц. Вей също не е оптимист. Пред инвеститори той сподели, че се надява компанията да предложи повече капацитет, за да посрещне търсенето, чак през 2023 година. TSMC планира изграждането на фабрика за чипове в Аризона. Производството на компанията е засегнато от сериозната суша в родината й Тайван, защото производството на чипове има нужда от много вода.

Тази седмица и Nvidia се включи в клуба на песимистите, но с малко по-добро послание. Финансовият директор на компанията Колет Крес заяви, че търсенето на нейните продукти продължава да е по-голямо от наличностите и това вероятно ще продължи през по-голямата част от годината, но очаква да има достатъчни количества отвъд първото тримесечие на следващата година.