Netflix намалява качеството на видеото в Европа за 30 дни (обновена)

Ново 3: Още компании намаляват битрейта на видеото в Европа. Facebook също обяви, че ще направи това в социалната мрежа и в Instagram. И Disney ще намали качеството на видеото в своята стрийминг услуга Disney+, която трябва да стартира на много пазари в Европа на 24 март. Според компанията, заради очаквания голям потребителски интерес, тя ще редуцира използвания мрежови капацитет с поне 25%. В допълнение Disney се е договорила с френското правителство да забави местната премиера с две седмици.

Ново 2 (21.03.2020 18:29): Apple и Amazon също намаляват качеството на своите услуги Amazon Prime Video и Apple TV+ в Европа. Така компаниите ще намалят натоварването върху мрежите на нашия континент докато милиони хора остават в домовете си.

Ново 1 (20.03.2020 12:27): Според Reuters YouTube също ще намали качеството на видеото в услугата за потребителите от Европа. Компанията не отчита големи скокове в потреблението, но все пак е решила за 30 дни клиповете да се възпроизвеждат по подразбиране в стандартна резолюция вместо във висока.

Оригинална публикация (19.03.2020 21:20): Популярната услуга за стрийминг на видео Netflix обяви, че ще намали качеството на предаваното съдържание в Европа за период от 30 дни, за да облекчи доставчиците на интернет. В големи части от Европа хората се изолират заради епидемията от коронавируса и работят от вкъщи. Това на свой ред увеличава гледането на видео, което натоварва мрежите.

BBC пише, че според Netflix пониженото качество на картината ще намали с 25% използвания трафик, но въпреки това потребителите няма да усетят голяма разлика в изображението. Решението на Netflix да понижи битрейта на видеото е дошло след разговор с еврокомисаря Тиери Бресон, който приветства мярката и смята, че така ще се запази доброто функциониране на интернет в ЕС по време на кризата.

Източник: BBC

 • За закупено ябълково устройство получавате 1г безплатно Apple TV+.
  С моето Епъл ТВ получих 1г.
  Та ако сте си купили ябълка в последната половин година ... активирайте.
  npet
 • n1, те нямат много общо Netflix и Amazon Prime с Apple TV.

  Сиреч - Apple TV има много филми и сериали с отлично качество, със субтитри (не знам за дублаж - не съм гледал), но всички са за под наем или купуване (средно 5-6лв за наем и 15-20лв за закупуване). Това е без абонамент.
  С абонамент имат 10лв на месец. Той е само за техните собствени продукции, които са страхотни, имат субтитри и качеството е екстра, но са само 7 сериала и 2 филма по спомени. Демек - не си заслужава докато не изкарат повече заглавия :idea:
  Те изкарват по 2-3 заглавия на месец, но докато се насъбере библиотека, която си заслужава ще мине време. Все пак няма как да вадят по 2-3 заглавия на месец и всичките да се харесват на всеки.
  radko89
 • Качеството е под всякаква критика в Netflix. YouTube e ok, amazon prime също. В крайна сметка има страни като България, където нито мрежите се претоварват, нито ползващите са милиони и можеше да не го прилагат навсякъде. Ритнах Netflix и Amazon Prime след безплатния тестови период поради липсата на БГ субтитри и дублаж на детските филмчета. Направих си Apple ID и се каня да тествам ситуацията там как е. :D
  n1
 • Около това сваляне на bitrate-а, веднага ще си проличи кой ползва x264 и кой x265 компресия.
  SwollenMembers
 • Тва в България не е особено важно, предвид свободното сваляне на торенти с много по добро качество и по големи файлове...
  Вито
 • Качеството е под всякаква критика в Netflix. YouTube e ok, amazon prime също. В крайна сметка има страни като България, където нито мрежите се претоварват, нито ползващите са милиони и можеше да не го прилагат навсякъде.
  PanasonicMobile