Обувките Nike Adapt BB могат да се завържат чрез смартфон

Обувките Nike Adapt BB могат да се завържат чрез смартфон

2019 година започва с новината за първите спортни обувки на Nike, които могат да се адаптират към крака на носещия ги и дори имат възможност за завързване чрез смартфон. Всъщност по-добре е да се каже затягане, защото класически връзки липсват - обувките разчитат на скрита корда, която се навива от специален механизъм в подметката на име FitAdapt. Може да се каже, че всички започнахме да мечтаем за подобен продукт, откакто Майкъл Фокс обу подобни обувки във втората серия на класиката "Завръщане в бъдещето". Те носеха логото на Nikе, но всъщност бяха създадени специално за филма и нямаха възможност за нормална употреба.

Това обаче амбицира американската компания и тя представи първите си обувки с батерия за завързване през 2016 година. Това беше моделът HyperAdapt 1.0, който се затягаше автоматично при поставяне на крака в него. Еволюцията на тази разработка се казва Nike Adapt BB, която ще послужи като основа за добавяне на подобна функционалност в много други от продуктите на Nike. Обувките са предназначени за спортистите от NBA и са съобразени с техните нужди за бърза промяна на затягането по време на игра или при почивката.

Това става чрез двата бутона върху външните страни на обувките, но може да се прави и чрез специалното приложение на Nike, което поддържа и промяна на цветовете на LED диодите в подметката за известяване за заряда на батерията. Компанията дори обещава ъпдейти на софтуера на обувките, които ще добавят допълнителна функционалност. Всичко това има нужда от енергия и тя се осигурява от вградена батерия, която стига за 14 дни на работа. Зареждането е безжично (чрез технологията Qi) и отнема около три часа. Nike Adapt BB ще се продават от началото на февруари на цена 350 долара.

Източник: Nike (1), (2)