Nokia 808 PureView предлага камера с невиждана резолюция

Nokia 808 PureView предлага камера с невиждана резолюция
Звездата на днешната пресконференция на Nokia се оказа не телефон с Windows Phone, а устройство със Symbian, и то година след като компанията обяви, че ще изостави платформата за сметка на Windows Phone. Устройството се казва Nokia 808 PureView и е наследник на камерафона N8, който все още осигурява снимки с отлично качество. За разлика от него обаче има фотосензор с резолюция от 41МР, което звучи повече от невероятно, още повече когато става дума за мобилен телефон. Сензора е с диагонал 1/1.2", което го прави около 2,5 пъти по-голям от този в N8. В основата на разработката стои специална технология (PureView Pro), разработена първоначално за сателитни снимки, която позволява заснемането на кадри с много детайли, но с малък размер на файла. Засега технологията е само за модела PureView, но компанията обещава, че ще я видим и в други от продуктите й. Оптиката отново е с марката на Carl Zeiss.

При снимане в стандартни резолюции като 2, 3, 5 и 8 мегапиксела новата pixel oversampling технология дава възможност за приближаване на изображението без загуба в качеството и улавянето на 7 пиксела с информация, които след това се комбинират в един за постигане на максимална отчетливост на изображенията. При снимане с 38МР (максималната), заснетите кадри могат да се мащабират впоследствие и се кадрират наново, като при това се покажат детайли, които не са били видими. Звучи невероятно, но демонстрацията, която видяхме, беше повече от впечатляваща.

В допълнение на това, смартфонът може да записва 1080p @ 30 fps видео с 4х приближение без загуба в качеството (3х при снимки, 6х при запис на 720р видео) - функция, която може да бъде открита в много от последните смартфони на компанията. Тук на помощ идва мощен графичен процесор, който може да обработва по 1 милиард пиксела в секунда. При улавянето на звук на помощ идва Nokia Rich Recording - технология за запис на звук с качество на CD. Nokia 808 PureView разполага и с технология Dolby Headphone за по-добро звучене през слушалки. Налице е и ксенонова светкавица, а за видео има LED източник на светлина.

Nokia 808 PureView има 4" AMOLED ClearBlack дисплей с резолюция 360 х 640 пиксела, 1,3GHz процесор, 16GB вградена памет, слот за допълнителна, HDMI изход, FM трансмитер, NFC чип и батерия с капацитет 1400 mAh. Продажбите започват през месец май на цена около 450 евро.

http://www.nokia.com/PureView

Повече за камерата:
http://press.nokia.com/wp-content/uploads/mediaplugin/doc/nokia-808-pureview-whitepaper.pdf

Снимки от камерата на Nokia 808 PureView с пълна резолюция:
http://cdn.conversations.nokia.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2012/02/Archive2.zip

http://press.nokia.com/media/554/photo/list/all/nokia-808-pureview/

 • Проблема с камерите на Canon е в това, че всичките снимат с Bayer интерполация. Този дребния 808, въпреки мизерните си лещи ще запечати повече информация от един 10MP Canon, щото прави 8MP RGB снимки.
  A4i
 • Symbian ....какво беше това?! :D За какво ти е този най-вероятно доста скъпоструващ телефон.Аkо искаш хубави снимки си купи ФОТОАПАРАТ(те за това са направени) - Canon имат много добри модели.Пък и със 41 MP плакат ли ще си правиш?Според мен всичко над 5,8МP си е безсмислено.Но си е друго да имаш телефон с технология " разработена първоначално за сателитни снимки" :D Пък и с тази батерия 1400 mah не знам докъде ще изкараш :D
  mchalakov
 • Вижте сега, това е телефона с най-добрата камера, което го прави най-добрият камерафон. Доста е назад в категорията на смартфоните. Това че е със ОС е само плюс, защото принципно не му е необходима за да работи като камерафон. Камерата еволюират значително по-бавно от електрониката, като SoC, MOK и т.н. Не очаквайте скоро да бъде задмината. Вероятно е възможно да бъде подобрена оптиката за да се изкара снимка с ниски шумове при максималната резолюция, но за това ще са необходими metamaterials или някаква система от микро огледала. Това е огромно вложение за R&D и обикновено се прави от университети и изследователски центрове, а не от компании, като Nokia, Apple и Samsung.
  A4i
 • Които иска телефон фотоапарат в едно ще избере този а не посния андроид или касрирания айбайфон.;):D
  Beчния
 • [Quote]nokia благодариха на toshiba, които май са направили сензора[/Quote] Helping to ensure the picture remains top quality is the size of the sensor which is 1/1.2in – massive for a phone camera. This accounts for the large bulge that's needed to accommodate the camera, though the lens itself is fairly modest in size. It has an f-number of f/2.4 and focal length of 28mm, which actually makes it near identical to most camera phones in those terms. The technology behind the new sensor is derived from that employed in satelite photography, apparently, though we've yet to determine exactly what makes this so. Either way, [B]Toshiba [/B]was the development partner for the piece of silicon that packs in 7728 x 5368 pixels each of a mere 1.4microns across. Finishing off the impressive camera performance are the dual flashes – a Xenon for stills and an LED for video; video that can be shot at 1080p with up to a 4x digital zoom. ______________________________________________________________________________ The research behind the new sensor used technology from satellite photography - and [B]it was developed in partnership with Toshiba[/B]. The sensor is claimed to be around 1/1.2in, massive for a digital camera, let alone a smartphone – so you’d think it would be prohibitively expensive. The actual resolution is 7,728x5,368 with each pixel measuring 1.4 Microns across.
  ID™ Xenium
 • И при това в 3ч. :D Ами това е доказателство, че снимките имат пост обработка. Вероятно така ще изглеждат, като започне да се продава или на посочената дата ще може да снима така.
  vladovn
 • :D:D:D Според EXIF-а на снимката този телефон снима в бъдещето :))))) - 5 март т.г. File: 2012-03-05-470.jpg File size: 9141KB Camera Model: 808 PureView Date/Time: 2012:03:05 03:04:29 Shutter speed: 1/215 sec Aperture: 2,4 Flash: Off ISO: 58 Focal length: 8mm Image size: 7152 x 5368 Rotation: none White balance: Auto Color space: sRGB
  mobility
 • Не във първи клас а във предучилищна ще се върнеш ако минеш от Галакси С2 на тази Нокия!(whistle)
  t1ri
 • Адаш кажи кви пари му искаш на галаксито веднага ш го шитнем, като искаш да се връщаш в първи клас.:D:D:D
  Ванката
 • не е лошо телефончето, но нещо резолюцията на дисплея ми се струва малко, аз не държим на камера по скоро ми харесва екрани с добра резолюция, като айфон 4/4с или нексус.
  Ванката
 • Закакво им е да се напъват да правят телефон със такава камера?Те Самсунг много добра програма следват и засега е печеливша!А Нокия може да примамва такива балъци като теб със техните камерафони!Изобщо не ми трябва смартфон със толко голяма камера,мен и 8мпхл ми е достатъчно!
  t1ri
 • nokia благодариха на toshiba, които май са направили сензора
  chilko
 • nokia благодариха на toshiba, които май са направили сензора
  chilko
 • (whistle) Определено стози телефон Nokia се върна в играта, мисля че няма да зарежат Symbian. Давам си почивка от Андроид, мисля да продам ГС2 и да се завърна при добрия стар нов беле Symbian.(whistle)
  Beчния
 • Те не само корейците, ами и японците също, особено сони, панасоник и шарп.. Сигурно сега всички седят и се вайкат някъде, предчувствайки как нокиа 808 ще им вземе всичките клиенти не само при телефоните, ами и при фотоапаратите. Даже и канон треперят от тази нокия :)
  makeno
 • Сега да видим отговора на жалтурковците от самсунг и лж. Ще се напъват завалиите да направят телефон с 38 мегапиксела. :)
  Kolqta
 • Дам, камерата е много добра. Ще е интересно да се види разделителната способност на оптиката. Едва ли е 40 мегапиксела. Предполагам е под 5, но и това ще е невероятно постижение. Вероятно отново използват отделен медиа-процесор, като в N8.
  A4i
 • Думи, думи, думи- изпозлваш ги, а мислиш ли въобще какво казваш? Човек има правото да бъде фен на която и да е компания, това е за уважение, защото спрямо собствените си разбирания застава и казва "това ми харесва, това не". Глупави са тези, които стоя беучастно и нямат собствено мнение, а обсъждат сухи факти без да изразят какво мислят по въпроса. Разбира се, това е нещо човешко, пак го казвам, ако повлияе на професионалния живот на даден човек, тогава вече не е хубаво. Но какво лошо има в това да кажеш "страхотна камера, голям сензор, много МР, харесва ми, браво" или пък "има ужасен интерфейс, остарял и безмислен"? И двете са вярни, не е ли така?
  keyone
 • Ваньо не предавай отбора на Самсунг бе!За кво ще ти е тая,Нокия,фотограф ли ще ставаш?От кое не си доволен от Галакси С2,та искаш да го смениш със тая шитня?
  t1ri
 • wtf...
  pitlordDesireHD