Nokia е доставила 2,9 милиона телефона с Windows Phone през тримесечието

Nokia е доставила 2,9 милиона телефона с Windows Phone през тримесечието
Това показват финансовите резултати на компанията за третото тримесечие, които бяха публикувани днес. От тях става ясно, че за периода е отчетена нетна загуба на стойност 576 милиона евро, която макар и голяма, е по-малка от тази през предходното тримесечие, която беше 826 милиона евро. Приходите за периода са 7,23 милиарда евро - с 4% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 19% по-малко в сравнение с година по-рано. Като цяло през тримесечието са продадени 82,9 милиона телефона, като 6,3 милиона от тях са умни. Средната продажна цена на смартфоните се е увеличила до 155 евро, а според Nokia това се дължи на увеличение на прехода към моделите Lumia и цената на моделите със Symbian.

Ако разглеждаме само устройствата Lumia, тяхната средна цена е намаляла до 160 евро от 186 евро през второто тримесечие. В контекста на третото тримесечие това не е изненадващо - Microsoft обяви първите детайли за Windows Phone 8 и заяви, че тази версия няма да бъде достъпна до сегашните телефони. В резултат Nokia трябваше да вземе мерки, за да продава телефоните си с WP7 и да намали цените им. Това посочва в документа и Стивън Илъп, според когото задаващите се модели с Windows Phone 8 са довели до спад в продажбите на сегашните модели Lumia. Въпреки загубите финансовите резултати (и особено Non-IFRS оперативната печалба от 78 милиона евро) се оказват достатъчно положителни за инвеститорите и цената на акциите на Nokia се повиши с почти 8%.

Финансовите наличности на Nokia са намалели от 4,2 милиарда евро през предходното тримесечие до 3,56 милиарда през третото, докато преди година са били 5,07 милиарда евро. Резултатите са малко над очакванията на пазарните анализатори, но изглежда, са на път да намаляват и през идните тримесечия. Според Стивън Илъп пак предстои трудно тримесечие за подразделението Smart Devices заради продуктовия преход и привеждане в действие на плана за масово производство на нови продукти.

Пълните финансови резултати са налични тук:
http://www.results.nokia.com/results/Nokia_results2012Q3e.pdf

 • много са им високи цените за компания на последни издихания... ето HTC пак им подбива цените с техните win phone телефони .. и мен лично ме разубедиха да си купя Лумия ... ще си взема HTC ако се реша на win phone .. ( за сега ми е труднода се откажа от андроид за да го сменя с тия грозни квадрати..)
  Loоper
 • http://www.forbes.com/sites/terokuittinen/2012/10/18/nokia-bears-fooled-again/ продажбите на обикновени телефони продължават да растат
  chilko
 • Asha телефоните от картинката, идеално пасват на заглавието :)
  Crasy
 • Ключовата дума в новината е "доставила"! А колко от тези телефони после са продадени?
  AVKansazov
 • Nokia продава активи, освобождава персонал и се превръща в Fabless компания. Дори уволниха R&D тимовете и телефоните се правят от ODM производители. През 2010г. М$ назначи нов борд на директорите и CEO. След това в Nokia започна ликвидиране на производството, като до този момента са освободени 40 000 работници. Към днешна дата Nokia няма никакви производствени активи в Европа, дори се писа , че си продават офисите в Сало. Тази година се разделиха с последните останали производства в Европа, след като продадоха завода в Румъния и затвориха други два - в Унгария и Финландия.
  A4i
 • Наистина нещата не изглеждат особено добре. Спада на продажбите на смартфони Lumia може би се дължи на това, че текущите устройства няма да получат пълноценен ъпдейт до Windows Phone 8. Но компанията се справя. Nokia Siemens излизат на печалба с 238,5 млн. долара, но да не забравяме и чека за тримесечието на стойност 250 млн. долара, който идва от Microsoft.
  Wishmak3r