Nokia губи част от позициите си на пазара

Nokia губи част от позициите си на пазара
Пазарният дял на финландския производител Nokiа е паднал от 35% на 24%. С 11 милиона са намалели продажбите на финландския производител. Това отчитат резултатите от първото тримесечие на 2004 година в сравнение с аналогичния период за миналата година. Nokia е лидер в сектор продажби на мобилни телефони, но конкуренцията оказва все по-голям натиск.
Според анализатори от Strategy Analytics, дори компанията да намали цените си, за да продължи да е първа в сектора, това ще е временно. Необходим е ъпгрейд на основния дизайн порт фолио с оглед да се позволи по-голяма гъвкавост на продажбите.
Конкурентите на Nokia увеличават пазарния си дял, като залагат най-вече на нови продукти. Motorola реализират 51% пазарен ръст. Samsung и Sony Ericsson също имат добри резултати. Южнокорейското представителство на LG постига най-добър пазарен ръст от 56%.
Като цяло пазарът на мобилни телефони расте. С 40% повече са продадените продукти в сравнение със същия период за 2003 г. Strategy Analitics прогнозират таван от продажби в размер 585 милиона мобилни телефони.